Hulkkos finalflopp – "Målgången var helt värdelös"

Ida Hulkko var inte nöjd efter sitt finallopp. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Ida Hulkko lyckades inte infria förväntningarna i VM i simning i Abu Dhabi.

Två finländare simmade i fredagens final i 50 m bröstsim i kortbane-VM i Abu Dhabi. Ida Hulkko var näst snabbast i semifinalerna med tiden 29.62, men hon tvingades nöja sig med sjätte plats med tiden 29.88 i finalen. Hulkko hade dålig tajmning både i vändningen och i målgången.

– Simningen gick mycket sämre än i semifinalerna. Jag hafsade och försökte för mycket. Målgången var helt värdelös och där tappade jag många placeringar, säger Hulkko, som i våras tog EM-silver i lång bana på samma sträcka.

– Jag hade alla chanser i världen att ta en medalj så det grämer nog. Det viktigaste skulle ha varit att göra ett bra lopp, men det lyckades inte. Det är bara att blicka framåt mot 100 m bröstsim.

Veera Kiviranta var åtta i finalen med tiden 30.07. Segern gick till Israels Anastasia Gorbenko med tiden 29.34.

Fanny Teijonsalo tog delad 25:e plats i försöken i 100 m frisim. Hennes tid var 54.39.

– Det var inte ett bra lopp. Jag kände mig inte nervös, men kroppen var helt darrig. Jag skakade som ett asplöv, det gick runt i magen och innan jag klev upp på startpallen var jag nära att spy. Det var inte ett bra utgångsläge, säger Teijonsalo.

I ISL-premiären i slutet av augusti förbättrade Teijonsalo sitt PB i kort bana till 53.12. Hon var alltså inte i närheten av sin vanliga nivå.

– Jag hade minst av allt sett fram emot 100 m frisim, för jag har simmat den sträckan så sjukt mycket. Finalerna är helt inom räckhåll i 100 m medley och 50 m frisim. Det var kanske helt bra med en flopp i just det här skedet.

Laura Lahtinen tog 18:e plats i försöken i 200 m fjärilsim. Hennes tid var 2.09,30.

– Jag hann inte tänka så mycket på simningen, för i första vändningen försträckte jag på något mystiskt sätt fingrarna i ena handen. Det har aldrig hänt förut och jag var oroad att något gått ur led. Efter det tog det en stund att kunna koncentrera sig igen och då var det redan för sent, säger Lahtinen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning