Hulkko utmanar Laukkanen om finska tronen i bröstsim

Ida Hulkkos nationsrekord på 50 meter bröstsim är 30,70. Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Flera finländska simmare visar lovande form inför EM i simning. Jenna Laukkanen och Ida Hulkko bildar ett intressant stridspar i bröstsimningen och Matti Mattsson slår rekord avslappnat.

EM på långbana i simning kör i gång i dag i Glasgow i Skottland. Den finländska truppen jagar efter medaljer med en uppsättning på fem damer och nio herrar.

Finland försvarar två medaljer från långbane-EM 2016. Jenna Laukkanen är regerande bronsmedaljör på 50 meter bröstsim och damlaget tog brons i mixedstafetten.

I år är det Laukkanen, Ida Hulkko och Mimosa Jallow som är de främsta blåvita medaljhoppen på damsidan. Laukkanen fick se sitt rekord på 50 meter bröstsim slaget med två hundradelar av 19-åriga Hulkko i april och duon går in på sträckan till VM som åttonde och sjunde bäst rankade. Laukkanen är anmäld till åtta sträckor och Hulkko till tre sträckor.

– Det är fint att vi konstant har en liten batalj, men i god anda. Jag uppskattar Jennas professionella attityd, säger Hulkko till Aamulehti efter att ha slagit Laukkanens rekord.

Jallow i sin tur simmar fem sträckor i Glasgow och de största förväntningarna ligger på 50 meter fritt och 50 meter ryggsim. Den 24-åriga Jallow har visat stark form i år då hon slagit flera rekord, med nationsrekordet på 50 meter fritt på lång bana som grädde på moset. Det förra rekordet hölls av Hanna-Maria Seppälä och Jallow är nu, med tiden 24,90, den första finländska damen att komma under 25-sekundersgränsen. Hon är rankad femma inför 50 meter rygg och åtta inför 50 meter fritt.

Koski inte med

På herrsidan är Matti Mattsson också i rekordfart, då han under FM i sommar satte ett nytt nationsbästa på 100 meter bröstsim med tiden 1.00,86.

– Rekordet kom lite överraskande, men ganska enkelt och avslappnat efter att det varit svårt och prestera tider på ungefär 1,03, säger Mattsson till Yle efter FM.

Mattsson, som säger sig tränat hårt och gått ner i vikt i sommar, går in i EM rankad som trettonde på 200 meter bröstsim.

Bronsmedaljören från EM 2014 på 50 meter fritt, Ari-Pekka Liukkonen, simmar fem sträckor i Glasgow och är rankad fyra inför bravursträckan. Han har dock haft problem med skador under säsongen och formen är något osäker inför EM. Det är ryggproblem som besvärat Liukkonen, men är lugn inför mästerskapen.

– Det skulle vara en annan sak ifall jag vore i toppform redan nu, då skulle jag fundera över hur formen håller till EM, kommenterade Liukkonen för Yle i slutet av juli.

Just innan EM-starten fick det finländska landslaget också ett olyckligt besked då Matias Koski meddelade att han inte kommer att delta. Koski, som var anmäld till 100 och 200 meter fritt, lider av en axelskada och står därför över EM. Koski innehar nationsrekordet på 200 meter fritt och kom fyra i OS i London.

EM i simning är i år en del av en större helhet där flera olika sporter bildar ett enda stort mästerskap. Till helheten hör förutom simningen också friidrotts-EM i Berlin och i Glasgow tävlas det även i rodd, triathlon, cykel, gymnastik och golf.

Damer:

Ida Hulkko, Mimosa Jallow, Jenna Laukkanen, Veera Kiviranta, Vilma Ruotsalainen

Herrar:

Anton Herrala, Matias Koski, Sergei Kuznetsov, Ari-Pekka Liukkonen, Matti Mattsson, Niko Mäkelä, Riku Pöytäkivi, Teemu Vuorela, William Wihanto

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning