Huliganerna kämpar mot "Bossen"

En hatad man. Zdravko Mamic har oerhört många fiender i hemlandet men också väldigt många vänner på höga poster i samhället. Bild: EPA/ANTONIO BAT

I morgon kväll spelar Finland mot Kroatien i VM-kvalet. Kroatiska supportrar vill ställa till med kaos i Tammerfors för att få Kroatien diskvalificerat och utestängt från VM.

I torsdags körde Kroatien över ett svagt Kosovo med 6-0. Kroatiska pressen rapporterar att det rådde en vänskaplig atmosfär i staden Skadar i Albanien där matchen spelades. Matchen spelades i Albanien eftersom det inte finns ett VM-kvaldugligt stadion i Kosovo.

Kroater och kosovoalbaner hade under krigen på Balkan en gemensam fiende i serberna. Och atmosfären på läktarna i Skadar där matchen spelades var otäck. Kroatiska fans skrek "Döda" och de albanska svarade med "serben". Så över hela stadion ekade ropet "döda serben". Troligen kommer båda förbunden att straffas för de hatyttringarna.

Kroatiska supportrar hotade att avbryta den matchen i sjätte minuten i protest mot det egna förbundet. För kosovoalbaner var detta deras första hemmamatch någonsin i ett VM-kval och de var definitivt emot mot varje avbrott. Tidningarna i Kosovo och Albanien rapporterar att albanerna hotade kroatiska supportrar med stryk om matchen hade avbrutits.

Vill diskvalificera Kroatien

Kroatiska huliganer har tidigare försökt avbryta matcher för att få Kroatien diskvalificerat. Senast var det mot Tjeckien i EM i Frankrike då bengaler och knallskott kastades in på planen från läktaren. Matchen avbröts tillfälligt men kunde senare återupptas.

Kroaterna har bestraffats av Uefa och Fifa med tomma läktare på hemmamatcherna inför EM och också mot Turkiet i kvalpremiären var publiken portad.

Kroatiska landslaget har förvandlats från det älskade till hatade landslaget. Frågan är om Tammerfors kommer att förvandlats till ett slagfält när Finland möter Kroatien?

Mamic ska bort

De kroatiska huliganerna vill hellre se sitt landslag bli diskvalificerat än att se dem spela i VM i Ryssland. Och allt på grund av Zdravko Mamic, "Bossen" som beskrivs som en kroatisk version av Al Capone. Mamic anses inte bara styra och ställa inom fotbollen. Han är nära vän med borgmästaren i Zagreb och han är sponsor till det regerande nationalistiska partiet HDZ.

Mamic är så nära makten att han anordnar födelsedagsfester till presidenten Kolinda Grabar-Kitarovic ära hemma hos sig.

Han är 57 år gammal och beskrivs som den som inte bara styr fotbollsklubben Dinamo Zagreb, utan även den kroatiska ligan, det kroatiska fotbollsförbundet , domarorganisationen och landslaget. Och det är därför han är hatad. Han själv säger att folk är avundsjuka för att han är så framgångsrik.

Zdravko Mamic blev styrelsemedlem i Dinamo Zagreb, år 2000. Tre år senare var han vicepresident. Då började hans övertagande av Dinamo Zagreb, en "kupp" som i sin tur skapade konflikt med klubbens supportrar organiserade i BBB, Bad Blue Boys. Det senaste decenniet har Dinamo Zagreb spelat sina matcher utan publik. BBB bojkottar den egna klubben,

Samtidigt som han var vicepresident i klubben hade Mamic en egen agentur för att sälja spelare. Den avregistrerades 2006 men en nytt bolag bildades under namnet ASA International som ägdes av hans son Mario Mamic.

200 miljoner euro

I somras då Dinamo Zagreb sålde anfallaren Marko Pjaca till Juventus slog Mamic flera rekord. Pjaca blev den dyraste spelare han någonsin sålt. Anfallaren blev den 30:e spelaren han sålt vidare. Sammanlagt tjänade Dinamo och Mamic över 200 miljoner euro på försäljningen av dessa spelare. Ingen annan klubb på Balkan kommer i närheten av de här försäljningssiffrorna

Den kroatiske åklagare med ansvar för att leda arbetet mot den organiserade brottligheten menar att Mamic och hans bror använt sig av Dinamos klubbkassa som bankomat. Det rör sig enligt åklagaren om 12 miljoner euro som bröderna tagit från klubben.

Zdravko Mamic är misstänkt för skattebrott och för att ha stulit sju miljoner euro av Dinamo. Hans yngre bror som länge varit tränare för Dinamo Zagreb misstänks ha tagit drygt 5 miljoner euro.

Häktades

I maj förra året gjordes en razzia i bröderna Mamics fastigheter och de två häktades. De släpptes några månader senare efter att ordföranden i det kroatiska fotbollsförbundet, forna storstjärnan Davor Suker, ställt upp med borgen.

Eftersom bröderna Mamic har bra kontakter inom domarkåren i Zagreb ska rättegången hållas i staden Osijek, beslutade den kroatiska Högsta domstolen. Tillsammans med bröderna Mamic är också verkställande direktören i Kroatiska fotbollsförbundet Damir Vrbanovic misstänkt för skattebrott.

Det är oklart när rättegången mot bossen i kroatisk fotboll kommer att börja.

För att blidka sina kritiker har Zdravko Mamic nyligen avsagt sig formella positioner i både Dinamo Zagreb och som viceordförande i kroatiska fotbollsförbundet. I stället har han blivit rådgivare för både klubben och landslaget. För många i Kroatien är detta bara en skenmanöver.

Skenmanöver eller inte men Bad Blue Boys återvände till Maksmirstadion i den senaste Champions Leauge-matchen mot Juventus efter tio års paus. Men bojkotten mot landslaget verkar gälla fortfarande. Och hotet att ställa till det i matchen mot Finland kvarstår.

- Vi har fått information att det finns planer om att avbryta matchen. Polisen i Finland är underrättat, säger Miroslav Markovic, säkerhetsansvarig hos kroatiska fotbollsförbundet till den kroatiska tidningen Sportske Jutarnji.

Miroslav Markovic ville inte gå ut med detaljerna för att inte störa polisens arbete.

- Vi kommer att ha många observatörer på plats i Finland, säger han till tidningen.

Blir det rättegång?

Mamic är en avskydd man i Kroatien på grund av sin arrogans och hotfulla uttalanden mot journalister och politiker. Huliganerna har därför kunnat räkna med sympatier från allmänheten i sitt krig mot "bossen". Men torsdagens match mot Kosovo visade att huliganerna är inte bara ute efter Zdravko Mamic.

På sociala medier exploderade en storm av protester när huliganerna skrek "mörda serben" En skam för landet tyckte många och det är möjligt att Kroatien blir tvunget att spela alla sina VM-hemmatcher utan publik.

Återstår att se om rättegången mot bröderna Mamic kan bli av. Partiet som de sponsrar styr landet. Mamic kan det här med att skapa nätverk som gynnar honom själv.

Tonchi Percan är svensk frilansjournalist med Balkan som specialbevakningsområde.

Marko Pjaca, Juventus 23 miljoner euro

Luka Modric, Tottenham -21 miljoner

Eduardo, Arsenal-13,5 miljoner

Vedran Corluka, Manchester City-13 miljoner

Mateo Kovacic, Inter – 11 miljoner

Dejan Lovren, Lyon -8,25 miljoner

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning