Huhtasaari om EU-valet: De nationalistiska partierna har vuxit sig så stora att de inte kan stoppas

Laura Huhtasaari säger att hon ber för att Finland ska få tillbaka sina pengar från EU. Bild: SPT

Sannfinländarnas riksdagsledamot och EU-valkandidat säger att medierna och de andra partierna kommer att använda sig av skrämseltaktik.

Den nyvalda riksdagsledamoten Laura Huhtasaari (Sannf) ställer upp i Europaparlamentsvalet och i en video på Youtube inför valet talar hon om de nationalistiska partierna i EU-parlamentet.

– Vår ordförande (Jussi Halla-aho) var besviken över att man inte fick till stånd en stor nationalistisk grupp efter det förra EU-valet, men nu är tiden inne för en sådan, säger Huhtasaari.

Efter förra valet delades EU-skeptiska partier upp i flera olika grupper i Europaparlamentet. Sannfinländarna är med i ECR, där det största partiet är Konservativa partiet från Storbritannien.

Nu har den italienska inrikesministern och ledaren för Lega Nord rest runt och förhandlat med nationalistiska partier runtom i Europa för att få till stånd en gemensam grupp.

– Europaparlamentet är inte uppdelat i regeringspartier och i oppositionspartier, så en stor grupp kan ändra hela EU:s riktning, säger Huhtasaari.

Andra partier har uttryckt en oro för att en stor nationalistisk grupp kan urvattna eller sätta stopp för mycket av unionens arbete. Euroskeptikerna anklagas bland annat för att inte ta ansvar för lagberedningen. Ju större en grupp är i parlamentet, desto mer makt har gruppen

– Nu har de nationalistiska partierna vuxit sig så stora att de inte kan stoppas.

Huhtasaari är också är kritisk till EU i sin nuvarande form och säger att unionen inte borde ha nettobetalare eller nettomottagare av pengar.

– Vi ber för att få tillbaka våra egna pengar till Finland.

Hon säger också att Sannfinländarnas motståndare kommer att använda sig av skrämseltaktik.

– Kom ihåg att medierna och de andra partierna kommer att försöka skrämma upp er genom att tala om populister och extremhögern. Men så gör man med alla som kritiserar själva systemet.