Huhtasaari lämnar riksdagen om hon blir invald – forskare säger att dubbelkandidatur är moraliskt tveksamt

Laura Huhtasaari lämnar riksdagen om hon blir invald i Europaparlamentet. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Flera av partiernas röstmagneter som precis valts in i riksdagen ställer också upp i EU-valet. Partiordförande Sari Essayah (KD) väljer både riksdagen och EU om hon blir invald och partiet inte sitter i regeringen. – Dubbelspel är moraliskt tveksamt. Jag förstår de väljare som känner sig svikna, säger demokratiforskare Marina Lindell.

Partierna offentliggjorde på torsdagen de sista namnen på kandidater som ställer upp i EU-valet den 26 maj. Många av EU-kandidaterna har precis valts in i riksdagen.

Sannfinländarnas toppkandidat i EU-valet är vice ordförande Laura Huhtasaari som fick hela 12 991 röster i riksdagsvalet i Satakunta valkrets. Om hon blir invald väljer hon EU-parlamentet framför riksdagen.

– EU:s lagar är Finlands lagar, Sannfinländarna behövs både i EU och i Finland. Vi har vänner i EU. Nu om någonsin har vi en chans att via EU vinna tillbaka Finland, säger Huhtasaari.

Tycker du själv att det är rättvist mot de väljare som röstat på dig i riksdagsvalet?

– När någon har frågat mig har jag varit öppen om den möjligheten. Tyvärr råkar valen infalla nästan samtidigt. EU-politiken kan ändå inte separeras från den finska politiken.

Sari Essayah planerar att sitta både i riksdagen och i Europaparlamentet. Inte samtidigt dock. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kristdemokraternas partiordförande Sari Essayah blev invald i riksdagen med 12 397 röster från Savolax-Karelens valkrets. Att Finland tar över ordförandeskapet i EU från och med juli är så betydande att hon vill sitta i EU-parlamentet bara hon blir invald.

– Om vi inte är med i regeringen är EU-parlamentet den näst bästa platsen att påverka ifrån.

Essayah väljer ändå de bästa bitarna av de två alternativen och sitter det halva året som Finland har ordförandeposten i EU-parlamentet och återvänder sedan till riksdagen. Om KD sitter med i regeringen och hon får en ministerpost avstår hon däremot från platsen i EU-parlamentet.

Är det här rättvist mot väljarna?

– Det är väldigt viktigt att upplysa väljarna om sina avsikter i god tid innan valen, vilket jag själv har gjort. Jag har varit ärlig mot mina väljare.

Hanna Sarkkinen har inte bestämt sig för hur hon gör om hon väljs in i EU-parlamentet. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Vänsterförbundets vice ordförande Hanna Sarkkinen valdes in i riksdagen från Uleåborgs valkrets med hela 11 103 röster. Också hon kandiderar i EU-valet men har ännu inte beslutat sig om hon väljer EU framför riksdagen.

– Jag kandiderar helhjärtat i EU-valet och ser sedan vilket resultatet blir. Som vice ordförande och med den kunskap jag har bland annat i klimatfrågor är det min plikt att ställa upp.

Sarkkinen konstaterar att läget är speciellt svårt nu, med två val som infaller tätt efter varandra, regeringsförhandlingar vars utfall ännu är öppet och som också påverkar helheten samt Finlands stundande EU-ordförandeskap.

– Det här är knappast roligt eller rättvist mot någon, varken väljarna, kandidaterna eller partierna. Det rör alltid på sig efter valen och också i alla tidigare val har partierna haft sittande riksdagsledamöter som kandiderat i EU-val, säger Sarkkinen.

Vänsterförbundets nuvarande EU-ledamot Merja Kyllönen blev också invald i riksdagen. Även hon kandiderar i EU-valet men har redan tidigare sagt att hon lämnar Bryssel för riksdagen.

Taktiserar Vänsterförbundet för att få in Silvia Modig, som inte återvaldes till riksdagen?

– Vi kandiderar nog på fullt allvar i EU-valet. Men förstås är det viktigt med starka namn som ger röster åt hela partiet. Valet är ett samarbete, säger Sarkkinen.

Om kandidaten inte väljer att ta platsen går den till den kandidat från samma parti som fått näst flest röster. Att partierna vill att de som varit röstmagneter i EU-valet också kandiderar i riksdagsvalet handlar om att få ett högt jämförelsetal som gynnar hela partiet.

Dubbelkandidaturer är vilseledande, säger forskaren Marina Lindell. Bild: SPT/Ari Sundberg

Forskardoktor Marina Lindell på Åbo Akademi förstår de väljare som känner sig svikna av kandidaternas dubbelspel.

– Det är moraliskt tveksamt och vilseledande även om kandidaterna inte brutit mot några regler. I riksdagsvalet röstade många strategiskt på kandidater de trodde att med säkerhet skulle bli invalda, det är en trend. Vi vet ju inte hur resultatet hade sett ut utan de här röstmagneterna, som nu kanske väljer EU i stället, säger Lindell.

Hon tycker ändå att det i sig är positivt med kända namn som ger mer uppmärksamhet åt EU-valet, där valdeltagandet brukar vara lågt.

Essayahs planer tycker Lindell är moraliskt tveksamma.

– Att sitta en tid i både EU-parlamentet och riksdagen är att utnyttja systemet till egen fördel. Mandatperioden är kort och kräver ett långsiktigt arbete. Mycket handlar om olika nätverk och vilka poster man får. Hon får knappast några tunga poster inom EU om hon meddelar att hon bara sitter i sex månader, säger Lindell.

Europaparlamentet (EP) är ett av Europeiska unionens lagstiftningsorgan. EU-medborgarna väljer ledamöterna till Europaparlamentet genom direkta val som förrättas i alla medlemsstater vart femte år.

Nomineringen av kandidater till EU-valet avslutas torsdag den 18 april. Kandidatuppställningen fastställs torsdag den 25 april.

Europaparlamentsvalet förrättas i alla medlemsstater under tidsperioden 23-26 maj. I Finland röstar vi den 26 maj.

Förhandsröstning i Finland pågår från den 15 till den 21 maj. Förhandsröstning utomlands börjar den 15 och avslutas den 18 maj.

Källa: www.vaalit.fi

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning