Sannfinländarna ökar måttligt – Huhtasaari röstdrottning

Jussi Halla-aho sade i sitt tal att hans parti ses som ett hot mot europeiska värderingar. Själv anser han att han försvarar dem. Bild: Cata Portin

Sannfinländarnas Laura Huhtasaari hyllar Italiens Matteo Salvini, som vägrar rädda flyktingar ur Medelhavet. Sannfinländarna hoppas att även Sverigedemokraterna kommer med i Salvinis nya ytterhögergrupp.

– Journalisterna kommer att fråga om vi är besvikna när det inte blev en nationalistisk jordskredsseger i Europa. Vi är realister och vet att ett stort skepp tar lång tid att vända, sade partiledaren Jussi Halla-aho i sitt tacktal på Sannfinländarnas valvaka.

Ytterhögerpartiernas platser i EU-parlamentet ökar måttligt efter söndagens EU-val. Sannfinländarna ökar med en procentenhet till 13,8 procent och behåller sina två platser.

Den första platsen går till Laura Huhtasaari, en av hela landets röstdrottningar med över 92 000 röster. I sitt tal hyllade Huhtasaari både Trump, Frankrikes Marine Le Pen och familjen – "det viktigaste av allt". Hon vill stänga Europas gränser för flyktingar, och är också redo att slopa den fria rörligheten inom Schengen-området för att uppnå sitt mål.

– Vi är inte för gränslöshet, vi är för kärlek till den egna staten och för gränser, sa Huhtasaari.

Den andra platsen går till Teuvo Hakkarainen, riksdagsledamot som är dömd för misshandel och sexuellt antastande av en kollega.

Samtidigt går Sannfinländarnas motpol De gröna starkt framåt och ser ut att bli valets näst största parti. Hur känns det för Sannfinländarnas ledare Jussi Halla-aho?

– Jag ser inte politiken som en fråga om känslor. De gröna har förstås en mycket annorlunda linje än vi. Å andra sidan tycker de som de tycker, och jag uppskattar dem mer än partier som ser ut som något annat än vad de är, svarar Halla-aho.

Partiledaren Jussi Halla-aho. Bild: Cata Portin

Ytterhögern stöps om

Stämningen på nattklubben Apollo är minst sagt lugnare än när partifolket samlades här efter riksdagsvalet. Halla-ahos tacktal tidigarelades för att lämna plats för finalen i ishockey-VM.

Partiet växer alltså måttligt, men de är en del av en stor europeisk förändring. Ytterhögerpartierna, som kritiserar invandring och EU, håller på att omgruppera sig under ledning av Matteo Salvini från italienska regeringspartiet Lega.

– Jag har redan döpt den nya koalitionen till "Patrioterna", sa Laura Huhtasaari tidigare under kvällen.

Varför är just Salvini bra på att förena nationalisterna?

– Han har utmanat euroeliten om valutaunionen och invandringen. Drunkningarna i Medelhavet har minskat när Salvini vågat säga att det är han som bestämmer vem som får komma till Italien och vem som inte får det, säger Huhtasaari.

Italien har under Salvinis tid som inrikesminister vägrat att rädda flyktingar som hamnar i sjönöd.

Laura Huhtasaari, här med maken Teemu Lämsä, är Sannfinländarnas röstdrottning. Bild: Cata Portin

"Mutskandalen Österrikes sak"

I Österrike pågår en mutskandal med Heinz-Christian Strache, ledaren för ytterhögerpartiet FPÖ. På en smygfilmad video lovar han bland annat fixa statliga kontrakt åt en kvinna som påstår sig vara släkting till en rysk oligark.

Vad tänkte du när du hörde om videon?

– Det skakade om mig, förstås. På många sätt. Jag känner inte till fallet, men sådant här är alltid hemskt tråkigt, säger Huhtasaari.

Hur påverkar det bildandet av den nya gruppen?

– Han har lämnat alla sina uppdrag. Då är det en intern sak för Österrike.

Huhtasaari utesluter inte samarbete med FPÖ. Andra möjliga medlemmar i den nya gruppen är Nationell samling från Frankrike, Dansk folkeparti och Ekre från Estland. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson däremot har hittills sagt att han inte vill vara med i samma grupp med "Rysslandsvännerna".

Både Huhtasaari och Jussi Halla-aho hoppas fortfarande att Sverigedemokraterna ska ändra sig. Enligt Halla-aho handlar Åkessons uttalanden om att partiet vill göra sig "salongsfähiga".

Laura Huhtasaari är redo att slopa den fria rörligheten inom EU. Bild: Cata Portin

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning