Hughes eller Kakko? Devils måste välja – Rangers nöjda med läget: "Kändes som att vi vann på lotto"

Kaapo Kakko förväntas bli den fjärde finländaren som väljs som tvåa i NHL-draften. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Experternas tips: Kaapo Kakko blir vald som tvåa i NHL-draften. New York Rangers skulle vara helnöjda med det. "Vad som än händer vet vi att vi får en väldigt bra spelare", säger klubbens GM.

Under ishockey-VM i Slovakien skickade Finlands förbundskapten Jukka Jalonen en passning till New Jersey Devils klubbledning.

– Om de vill ha en vinnare, borde de välja Kaapo Kakko. I stora matcher har Kakko alltid varit bättre än Jack Hughes. Kaapo kunde spela i NHL i dag. Om ett par år är han en av världens bästa spelare.

När årets NHL-draft ordnas i Vancouver natten mot lördag finsk tid är det New Jersey som får välja först. Experterna är eniga om att det är Jack Hughes som blir vald som etta.

Den amerikanske centern har varit etta på varenda rankning under säsongen.

– De är två otroligt duktiga spelare. Båda kan göra skillnad redan nästa säsong. Hughes är mer dynamisk än Kakko, men Kakko är starkare i kroppen i det här skedet av utvecklingen. NHL-backar hade svårt att stoppa honom i VM, säger Devils chefsscout Paul Castron på NHL:s webbplats.

Läs också: Kakkos tre VM-guld väger tungt – Göran Stubb ser ett jättelöfte med rätt attityd: "Han älskar att vinna"

Rangers behöver inte välja

New York Rangers har andravalet i draften. Med andra ord talar en hel del för att Kaapo Kakkos nya hemmaarena blir ikoniska Madison Square Garden på Manhattan.

Rangers general manager Jeff Gorton konstaterar att klubben har ett rätt gynnsamt läge. De behöver inte välja mellan Hughes och Kakko.

– Vad som än händer vet vi att vi får en väldigt bra spelare. Vi tar emot chansen att plocka in en spelare att bygga runt, säger han på NHL:s webbplats.

I april blev det klart att Rangers får välja som andra lag.

– Det kändes som att vi vann på lotto. Nu får vi möjligheten att välja en spelare som gör skillnad. Det är länge sedan vi har haft den här chansen och det ger hela klubben ny energi.

Jack Hughes

Ålder: 18 år.

Från: Orlando, USA.

Längd/vikt: 179 cm/77 kg.

Position: Center.

Klubbstatistik 2018–2019: Gjorde 34+78=112 poäng på 50 matcher i det amerikanska juniorutvecklingsprogrammet NTDP.

Landslagsstatistik 2018–2019: Tog silver i junior-VM och brons i U18-VM. Var med i USA:s lag i herr-VM.

Kaapo Kakko

Ålder: 18 år.

Från: Åbo, Finland.

Längd/vikt: 187 cm/86 kg.

Position: Anfallare.

Klubbstatistik 2018–2019: Gjorde 22+16=38 poäng på 45 matcher i grundserien i FM-ligan för TPS. Dessutom fyra mål och en assist på fem matcher i slutspelet.

Landslagsstatistik 2018–2019: Noterade sex mål och en assist när Lejonen vann VM-guld. Avgjorde finalen mot USA i junior-VM.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning