Huggormen, fladdermusen, älvorna och trollen äntrar scenen när Elsa Beskows älskade klassiker blir barnopera på svenska

Illustration till Elsa Beskows Tomtebobarnen, tredje uppslaget. Bild: Elsa Beskow

Huvudrollen sjungs av Monica Groop när Tomtebobarnen för första gången sätts upp som opera.

Tomtebobarnen förs fram som en fantasiopera med en klar intrig och tydliga värderingar, där familjen, vänskapen och respekterandet av djuren och naturen är särskilt viktig. Musiken komponerad av pianisten Kimmo Ruotsala som också dirigerar föreställningarna.

Ruotsala uppges ha influerats av både film- och spelvärlden.

"I barnens värld är allting nytt. Musikens syfte är att beskriva världen, dess glädje och sorger och att hjälpa förstå nya och varierande känslor", uppger Ruotsala i ett pressmeddelande.

I Beskows bok som utkom 1910 bär tomtebobarnen röda vitprickiga flugsvampmössor när de i skogen möter huggormar, fladdermöss, älvor, häxor och troll. Beskow skapade boken när hela familjen bodde ett år i Dalarna ute i skogen och inspirerades när hon virkade och stickade röda mössor med vita prickar på till sina barn.

Librettot skrivs av Hanna Åkerfelt och för regin svarar Dan Söderholm.

För produktionen svarar arbetsgruppen Opera Tellus och på scenen står en barnkör, dansare och ett stort antal sångare, bland dem Monica Groop och Juha Kotilainen.

Den svenskspråkiga föreställningen har premiär på Savoyteatern den 30 november och ges totalt tre gånger i månadsskiftet november-december. Arbetsgruppen har också sammanställt ett läromaterialspaket för lärare och förskolelärare, baserat på sagan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning