Huggormen är framme igen - "den har rätt att vara här"

Huggormarna nyttiga då de äter sorkar som bär på mycket fästingar, säger forskaren Jarmo Saarikivi. Bild: Mostphotos

Sommarvärmen lockar inte bara oss människor ut i solen, ormarna har nu också krupit fram ur sina vrår och är här för att stanna.

Du har säkert hört talas om somrar med rekordmånga ormar. Det stämmer inte. Mängden ormar varierar nämligen inte från år till år.

– Vissa år kommer vårvärmen innan allt ordentligt börjat växa i naturen och då syns ormarna mer. Då drar folk ofta slutsatsen att det kommer finnas fler ormar just den sommaren, säger Jarmo Saarikivi, forskare och doktor vid Helsingfors universitet.

Huggormar blir könsmogna vid fyra års ålder och kan bli omkring 20 år gamla. I slutet av juli och början av augusti får huggormarna ungar och då är de fler till antalet. Ungarna föds aningen tidigare i södra delarna av landet än i norra delarna.

Allätande soldyrkare

Att man har mycket huggormar på sitt landställe kan man ta som ett bra tecken.

– Det är inte bara vi människor som uppskattar fina platser. Huggormen trivs i en mångsidig miljö där det är varmt och skönt, precis som vi människor, säger Saarikivi.

Huggormar trivs framför allt i utkanten av skogar och öppna fält, såsom åkrar. Det måste förstås också hitta mat. Första året äter de insekter men sedan är de så gott som allätare och äter det de kommer åt.

Fler huggormar – färre fästingar

Jarmo Saarikivi vid Helsingfors universitet tycker att huggormen är ett vackert och intressant djur. Han har ändå full förståelse för folk som är rädda för den giftiga ormen.

– Det är ändå viktigt att komma ihåg att huggormen är harmlös och undviker kontakt med människor. Dessutom är huggormarna nyttiga då de äter sorkar som bär på mycket fästingar.

Om man inte vill ha huggormarna nära sitt hus är det ingen dum idé att försöka flytta på dem.

– Förstås är huggormarna hellre på en och samma plats, men de far inte illa av att bli flyttade. De kan relativt snabbt påbörja ett liv på ett nytt ställe, säger forskare Jarmo Saarikivi.

Att ormar helt och hållet försvinner från en viss plats är ofta ett tecken på att naturen inte mår bra. Bild: Mostphotos

Däremot har ormar sina revir, så om man inte flyttar ormen tillräckligt långt bort så finns det alltid en risk att samma huggorm kommer tillbaka. Om miljön varit behaglig för den första ormen är den antagligen också det för en annan orm.

Nya ormarter till Finland

Trots rädsla är det enligt Jarmo Saarikivi viktigt att komma ihåg att huggormen hör till Finlands natur och har rätt att vara här.

– Färre verkar ta livet av huggormar i dag än tidigare. Kanske den yngre generationen har förstått att man inte måste vara rädd för dem och att en enskild död orm inte leder någonstans, säger Saarikivi.

Att ormar helt och hållet försvinner från en viss plats är ofta ett tecken på att naturen inte mår bra. Huggormsstammen i Finland håller sakta men säkert på att minska på grund av allt byggande då ormar inte trivs i stadsmiljö.

Huggormen kommer ändå alltid att finnas i Finland och i framtiden kan det hända att den till och med får nya kompisar.

– I och med den globala uppvärmningen är det inte omöjligt att nya ormarter hittar till Finland. Flera nya grodarter har till exempel kommit till Finland under de senaste åren, säger Jarmo Saarikivi, forskare och doktor vid Helsingfors universitet

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning