Hubei åter öppet efter två månader

Desinficering av järnvägsstationen Yichang Östra i Hubei, inför återupptagandet av tågtrafiken. Bild: Wang Shen/TT-AP

Två månaders hårda reserestriktioner har nu hävts i Hubei, provinsen i Kina varifrån coronapandemin härstammar. Men framgången är fortfarande högst preliminär – mångmiljonstaden Wuhan förblir stängd i två veckor till.

Tidningen Folkets dagblad publicerar bilder på startklara höghastighetståg, och rapporterar att tågen mellan Hubei och övriga Kina nu åter ska rulla.

Även i Wuhan börjar en del bussar rulla, enligt Folkets dagblad. Men på det stora hela hävs inte restriktionerna i staden förrän den 8 april. Det är på en marknad i Wuhan coronaviruset sars-cov-2, som ligger bakom pandemin, tros ha sitt ursprung.

Resenärer får nu åka in i och ut ur Hubei, så länge de är symtomfria. Skolorna har dock ännu inte öppnat.

Samtidigt som provinsgränserna öppnades meddelade Peking-regimen att man inte kunnat se några nya smittofall av sjukdomen covid-19 inom Kina det senaste dygnet. Däremot fortsätter antalet fall öka bland resenärer som anländer i landet, 47 under det senaste dygnet.

Även dödsfallen bland tidigare insjuknade fortsätter, men är nu nere i ett fåtal. Fyra dödsfall i Kina med bakgrund i covid-19 rapporteras under dygnet, varav tre i Hubei, skriver AFP.

Totalt har över 81 000 smittade rapporterats i Kina sedan utbrottet började i slutet av förra året. Närmare 3 300 av dessa har avlidit i sviterna av sjukdomen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning