Huawei ett minimalt problem jämfört med USA

Bild: Nicolas Asfouri/Lehtikuva-AFP

Man pratar om Huawei och 5G, men i sammanhanget nämner ingen av dessa militära potentater att USA med sin allierade lyssnar på vart enda ord som kommer ut i etern.

"Vill vi titta på när Kina tar över världen?" frågar Mikko Heiskanen, sannolikt en före detta utbytesstudent i någon lämplig högskola för militärvetenskap i USA (HBL 23.7).

Jag tror knappast att någon svarar "ja", men Mikko Heiskanen borde också fråga oss om vi är tillfreds med att USA har gjort det sedan årtionden. Man pratar om Huawei och 5G, men i sammanhanget nämner ingen av dessa militära potentater att USA med sin allierade lyssnar på vart enda ord som kommer ut i etern, oavsett från vilken tillverkares mast eller telefon det kommer.

Med tanke på USA:s president Donald Trumps totala oberäknelighet skrämmer det mig många gånger mera att USA har den makt det har och, tyvärr, styrkan att göra vad som helst med den makten. För mig utgör Huawei ett minimalt problem jämfört med den mardrömmen. Inte känns det så mycket bättre att Mikko Heiskanen och hans gelikar så kritiklöst lämnar USA:s andel onämnd i alla dessa sammanhang.

Kari Rosenlund Ingå

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning