Huawei-anställd uppges gripen för spionage

Bild: TT-AP / Andy Wong

Två personer uppges ha gripits i Polen, anklagade för spionage. En är kinesisk medborgare och anställd hos Huawei, enligt TVP som rapporterar att den kinesiska telekomjättens kontor i Polen har sökts igenom av säkerhetstjänsten.

Den andra som har gripits är en polsk medborgare med kopplingar till cyberbranschen. I samband med det har telekomföretaget Orange Polskas kontor också sökts igenom. Den gripna polacken arbetade där – och företaget bekräftar att säkerhetstjänsten samlat in material kopplat till en av deras anställda. Enligt polska TVP är personen tidigare agent vid myndigheten Byrån för inre säkerhet i Polen.

De gripna är misstänkta för att ha arbetat för Kina för att skada Polen, enligt en talesperson för den polska säkerhetstjänsten, som tillägger att utredningsarbetet har pågått under en tid och hanterats med stor försiktighet.

Peking bekymrat

Kinas utrikesdepartement är "mycket bekymrat" över gripandet av en kinesisk medborgare och kräver i ett uttalande att fallet behandlas rättvist i enlighet med lagen och personens rättigheter och intressen.

Huawei säger i sin tur att de följer ärendet utan att lämna ytterligare kommentarer.

De senaste månaderna har varit turbulenta för det kinesiska telekombolaget. I december greps Huaweis finanschef Meng Wanzhou i Kanada. Hon anklagas för att ha försökt dölja företagets kopplingar till Skycom, som försökt att sälja amerikansk utrustning till Iran. En sådan affär skulle bryta mot USA:s sanktioner mot landet.

Oro för spionage

Amerikanska underrättelsetjänster har också hävdat att Huaweis teknik och utrustning skulle kunna användas av den kinesiska regeringen för spionage. Oron grundar sig i en lag i Kina som antogs 2017 och som tvingar landets organisationer och medborgare att "i enlighet med lagen stödja och samarbeta med nationell underrättelsetjänst". Anklagelserna har konsekvent tillbakavisats av Huawei och inga bevis har lagts fram.

Fakta

Huawei

Huawei grundades 1987 av Ren Zhengfei, pappa till finanschefen Meng Wanzhou som greps i Kanada i december.

Bolaget har drygt 180 000 anställda och omsatte 2017 omkring 92 miljarder dollar. Bolaget ägs av de anställda.

I april 2018 inledde amerikanska myndigheter en utredning mot Huawei för misstänkta brott mot USA:s sanktioner mot Iran och Nordkorea, enligt The Wall Street Journal.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39