HS: Världens största enskilda dataläcka – över 770 miljoner adresser och lösenord i fara

Bild: SPT/Carl-Anton Storbacka

I materialet som går under namnet Collection #1 finns 2,7 miljarder rader med användarnamn och lösenord, skriver Helsingin Sanomat.

Läckan som HS skriver om är den största hittills kända dataläckan.

Den australiske it-experten Troy Hunt skriver i sin blogg att läckan ser ut att vara en slumpmässig samling sajter, vars uppgift är att maximera antalet användarnamn och lösenord som finns till förfogande.

Enligt Hunt finns det 140 miljoner mejladresser på listan som aldrig tidigare läckts. Lösenorden är inte krypterade utan utskrivna, vilket gör den här läckan extra skadlig.

Landsändelsen för Finland.fi, finns med på den läckta listan två gånger. Man har ännu inte kunnat försäkra sig om varför landsändelsen finns med.

År 2013 hackades tjänsten Yahoo, och då hamnade tre miljarder adresser i fel händer. Yahoo-adresserna har hittills dock inte läckts ut.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46