HS: Turkiets offensiv påverkar förmodligen inte antalet flyktingar i Finland

Rök i den syriska staden Tal Abyad. Finland fördömer Turkiets offensiv i Syrien. Foto: Bulent Kilic/Lehtikuva-AFP Bild: Bulent Kilic/Lehtikuva

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har hotat att skicka stora mängder flyktingar till Europa.

Turkiets attack i Syrien har antagligen ingen direkt effekt på antalet asylsökande i Finland, tror Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio, enligt Helsingin Sanomat.

– Som utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger så finns det en risk för flyktingar på grund av läget. Det återstår att se vart de eventuella flyktingarna tar sig. Om fronten ligger vid gränsen mellan Syriet och Turkiet kommer det troligtvis inte att vara så lätt att ta sig över den, säger Vuorio till Helsingin Sanomat.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har hotat med att skicka de syriska flyktingarna till Europa om EU klassar offensiven som en ockupation.

År 2015 kom många syriska flyktingar till Europa, men väldigt få av dem kom till Finland.

Just nu förhandlar EU-länderna om att dela på ansvaret för asylsökande, men har inte lyckats nå ens en tillfällig lösning. Ett fåtal länder vid Medelhavet har tagit emot största delen av flyktingarna i EU.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning