HS: Transpappan vill ha flera barn

Barnet på bilden är inte Aleksis och Henris barn. Bild: LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

I en intervju för Helsingin Sanomat berättar mannen som födde barn för ett par veckor sedan att paret önskar ytterligare barn.

Den kanske mest uppmärksammade familjen i Finland just nu förekommer inte i medierna med eget namn, vissa talar om Johannes och Petri medan till exempel Helsingin Sanomat kallar de nyblivna föräldrarna Aleksi och Henri.

Paret har inget emot uppmärksamhet i medierna, eftersom de vill hjälpa andra transpar och belysa problemen med den nuvarande lagstiftningen. För att skydda sitt barn vill de ändå inte röja sin identitet.

I en stor intervju för Helsingin Sanomat berättar mannen som födde barnet att paret drömmer om ytterligare familjetillökning. Han hoppas bli gravid genast hans mens kommer i gång igen. Mannen föddes som kvinna men har låtit göra två könskorrigerande operationer och levt som man i flera år. För att kunna bli gravid avbröt han sina testosteronbehandlingar och i våras var graviditeten ett faktum.

Nu säger han till HS att han kommer att vänta med att återuppta hormonbehandlingarna, eftersom paret vill att deras barn inte ska växa upp utan syskon. Han berättar också att graviditeten förlöpte utan problem, även om han hade mycket sammandragningar den sista månaden. Förlossningen sattes i gång två veckor efter beräknat förlossningsdatum, och gick väldigt snabbt.