HS: Tidigare riksdagsledamoten Antero Vartia har lämnat in ett klagomål om Polisstyrelsen till justitiekanslern

Polisstyrelsen vill utreda den tidigare riksdagsledamoten Antero Vartias verksamhet, och Vartia vill att justitiekanslern utreder Polisstyrelsens verksamhet. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

De grönas tidigare riksdagsledamot Antero Vartia vill att justitiekanslern tar ställning till Polisstyrelsens beslut att starta en utredning om Vartias stiftelse, skriver Helsingin Sanomat.

Följetongen kring den tidigare gröna riksdagsledamoten Antero Vartias stiftelse Compensate fortsätter. Helsingin Sanomat rapporterar att Vartia lämnat in ett klagomål om Polisstyrelsens agerande till justitiekanslern.

Enligt HS handlar Vartias klagomål till justitiekanslern om Polisstyrelsens beslut att låta göra en utredning om Compensate. Syftet med Vartias stiftelse är att erbjuda klimatkompensationsmöjligheter åt konsumenter och har använts av bland annat Helsingfors evenemangsstiftelse. Polisstyrelsens lotteriförvaltning anser att stiftelsen behöver tillstånd för penninginsamling för att kunna bedriva sin verksamhet.

Vartia sade i december till Yle att han varit i kontakt med Polisstyrelsen i november och berättat att stiftelsen kommer att lämna in en tillståndsansökan för penninginsamling. Ansökan lämnades enligt Vartia in i början av december.

Nu vill Vartia att justitiekanslern tar ställning bland annat till Polisstyrelsens beslut att starta utredningen om stiftelsen trots att stiftelsen enligt Vartia vid det laget redan hade lämnat in sin tillståndsansökan för penninginsamling.

Vartia var riksdagsledamot för De gröna åren 2015-2019.

Läs mer: Antero Vartias nya projekt: Klimatkompensera din konsumtion

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning