HS: Terho vill slopa studiestödets inkomstgränser

Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Minister Sampo Terho (Blå) anser att studerande ska uppmuntras till flit i stället för att bestraffas för förvärvsarbete.

Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho, som ansvarar för studiestödet, uppger i ett debattinlägg på Helsingin Sanomats opinionssida att han vill utreda möjligheterna till att höja eller fullständigt slopa studiestödets inkomstgränser.

Terho uppger i inlägget att han inleder en utredning om kostnaderna som skulle uppstå ifall inkomstgränserna höjs eller avskaffas.

Ilpo Lahtinen, ansvarig planerare vid Folkpensionsanstalten, säger till Helsingin Sanomat att han stöder utredningen eftersom ärendet med jämna mellanrum väcker diskussioner.

– Jag har någon gång gjort egna uträkningar över kostnaderna. Om inkomstgränserna avskaffas i sin helhet skulle det bli väldigt dyrt. Det rör sig om hundratals miljoner euro årligen, säger Lahtinen i tidningen.

Terho ser det inte som ett problem att studiestödet i första hand är ett socialbidrag och inte inkomsttillägg.

– Studerande blir skattebetalare då de kommer in i arbetslivet, säger ministern.

Terho förutser att Centern och Samlingspartiet stöder hans förslag.

Också Finlands studentkårers förbund FSF förhåller sig positivt till utredningen av kostnaderna.

Enligt Silja Silvasti, socialpolitisk sakkunnig vid FSF, finns det orsak att åtminstone överväga en höjning av inkomstgränserna eftersom studiestödet har minskat och alla studerande inte vill ta studielån.

Den nuvarande inkomstgränsen är cirka 12 000 euro per år med nio stödmånader. Inkomstgränserna justerades i år med indexförhöjning på en procent.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning