HS: Statsministern slår bort anklagelser om att ha satt riksdagen under tidspress

Helsingin Sanomat skriver att riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) och riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola kritiserar regeringen för att ha satt riksdagen under tidspress i beredningen av de lagar som ämnar stoppa spridningen av coronaviruset. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Regeringen har uppgett att det tar cirka fyra dagar för riksdagen att godkänna lagförslaget som gör det möjligt att stänga alla restauranger. Helsingin Sanomat skriver att regeringen får en känga för att ha gett riksdagen en tidtabell.

Riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) och riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola har i ett brev kritiserat regeringen för att ha satt riksdagen under tidspress i beredningen av de lagar som ämnar stoppa spridningen av coronaviruset. Det skrev Helsingin Sanomat i måndags.

Enligt tidningen syftar Vehviläinen och Paavola främst på den proposition som regeringen överräckt till riksdagen om en lag som ska göra det möjligt att stänga alla restauranger i Finland i tre veckor från den 8 mars. Statsminister Sanna Marin (SDP) sade i måndags på en presskonferens att riksdagens talman räknar med att lagen kan klubbas igenom inom fyra dagar.

Redan förra veckan skrev Vehviläinen på Twitter att det tar riksdagen minst fyra dagar att godkänna regeringens förslag om restaurangstängning.

Helsingin Sanomat skriver på tisdagen att Marin redan på måndagskvällen svarade på anklagelserna i ett brev. Enligt tidningen förnekar Marin att regeringen skulle ha gett någon tidtabell.

I brevet skriver Marin att hon diskuterat saken med talmannen förra veckan och efterfrågat en tidsbedömning. Enligt Marin ska Vehviläinen då ha gett en uppskattning på cirka en vecka.

Riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola och riksdagens talman Anu Vehviläinen (C). Arkivbild. Bild: Vilhelmina Öhman/SPT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning