Fullmäktigeledamoten Abdirahim Hussein utesluts tillfälligt från SDP-gruppen efter lögnhistoria

Abdirahim Hussein medger att hans version av taxiincidenten inte var helt sann. Bild: KSF Arkiv

På måndagskvällen beslöt SDP:s fullmäktigegrupp i Helsingfors att utestänga Abdirahim Hussein ända fram till sommaren, efter att han erkänt att han ljugit.

För en vecka sedan påstod stadsfullmäktigeledamoten och taxichauffören Abdirahim "Husu" Hussein att en kund bett honom återvända till Somalia, varefter han lämnat honom vid vägkanten.

Nu har han medgett att det inte var riktigt så det gick till.

Strax efter händelsen skrev Hussein på Twitter att han inte var intresserad av rasisters pengar och att han därför lämnade kunden på en busshållplats på motorvägen.

Taxiföretaget Taksi Helsinki har nu blivit klar med utredningen om händelseförloppet. Ingen har lämnats vid sidan av vägen som Husu påstår, säger Jari Kantonen, vd för Taksi Helsinki till Helsingin Sanomat.

Enligt utredningen har Husseins bil inte ens kört på Stamväg 45 natten mellan lördagen och söndagen förra veckan, som han själv påstått.

Hussein medger för HS, och sedan även på Twitter, att hans version av händelserna inte stämmer på alla punkter. Natten mellan torsdagen och fredagen körde han en man som betedde sig rasistiskt, men han bad aldrig mannen att avlägsna sig från bilen.

– Jag hotade den rasistiska kunden men jag lämnade inte honom vid sidan av vägen. Det borde jag ha gjort, säger Hussein till HS.

Med sin tweet ville Hussein väcka diskussion om hur taxichaufförer trakasseras i sitt jobb. Han skrev den osanna tweeten eftersom han var arg.

Hussein bad på måndagen på Twitter om ursäkt för sitt agerande och lögnen.

– Jag ber om ursäkt för mitt agerande och för att jag ljugit. Som beslutsfattare ska jag agera ärligt. Min verksamhet hänger på väljarnas förtroende och jag har nu brutit det förtroendet. Jag gör allt för att återställa det.

Gruppordförande: "Mycket besviken"

Abdirahim Hussein valdes in i Helsingfors stadsfullmäktige 2017 för SDP. Gruppens ordförande i fullmäktige Eveliina Heinäluoma (SDP) svarar på HBL:s kontaktförsök via sms, och säger att frågan ska tas upp i gruppen på onsdag.

Senare på måndagskvällen uppger hon dock att gruppen har blixtkallats till möte och fattat ett beslut.

– På grund av frågans allvar beslöt vår grupp att mötas redan i kväll för att behandla ledamot Husu Husseins agerande. Gruppen hörde Hussein och diskuterade situationen. Vår grupp har beslutat utestänga Husu Hussein från SDP:s fullmäktigegrupp fram till slutet av juni nästa år, meddelar Heinäluoma via Twitter.

Orsaken är osanning som förorsakat förtroendebrist.

– Jag är mycket besviken på hur vår gruppmedlem, Husu, har agerat. En förtroendevald ska agera med den värdighet som uppgiften kräver, skrev hon tidigare per sms.

Heinäluoma tillägger att det framöver krävs sådan ärlighet och värdighet om han ska kunna återgå till gruppen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning