HS: Spionmisstänkt estnisk officer fick utbildning i Finland

Ryskspråkiga Deniss Metsavas gick tre kurser i Finland åren 2003–2005. Fallet har väckt frågor om den ryskspråkiga befolkningens lojalitet i Estland.

Den spionmisstänkta estniska officeren Deniss Metsavas, 38, fick artilleriutbildning i Finland. Estlands skyddspolis grep Metsavas och hans pensionerade pappa misstänkt för spionage för den ryska underrättelsetjänsten GRU på måndagen, rapporterar Helsingin Sanomat.

Metsavas genomförde tre artilleriofficerskurser i Finland åren 2003–2005. Kurserna gav honom ett karriärlyft.

Efter kurserna avancerade Metsavas till artilleriinspektör, den högsta positionen inom artilleriet. Fram tills han blev gripen jobbade han med operativa frågor inom den estniska huvudstaben.

Tiotals estniska officerare fick utbildning i Finland i början av 2000-talet. Numera utbildar Estland sin egen personal.

Deniss Metsavas är den första estniska officeraren som är misstänkt för landsförräderi och spionage för Ryssland. Metsavas är ryskspråkig.

Det misstänkta landsförräderifallet har väckt debatt i Estland om den ryskspråkiga befolkningens lojalitet. Den estniska skyddspolisen har under de senaste tio åren gripit 16 personer misstänkta för spionage.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46