HS: Snusandet ökar stadigt bland unga

Användningen av snus bland unga har ökat stadigt de senaste tio åren. Det visar en skolhälsoundersökning från Förbundet för hälsa och välfärd THL som Helsingin Sanomat refererar.

Enligt THL:s undersökning minskar rökningen i takt med att snusandet ökar. Storkonsumenter av snus är framför allt män i yrkesinstitut, men snusandet har blivit vanligare också bland unga kvinnor. En bidragande orsak kan enligt artikeln vara olika smaksättningar, till exempel vattenmelon och tranbär, som sänker tröskeln för att pröva. Detsamma gäller de mindre, kosmetikaliknande förpackningarna.

HS har talat med en Tölö-elev som säger att hälften i skolan snusar, medan en annan elev säger att 90 procent av hans kompisar gör det.

Trots att det är förbjudet att sälja snus i Finland är det lätt att få tag på. Sverige är det enda EU-land där snus säljs lagligt.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00