HS: Snart föds det fler hundvalpar än barn i Finland.

Helsingin Sanomat skriver att antalet registrerade hundar år 2008 var större än antalet barn som föddes i fjol. Bild: Sofie Fogde/SPT

Helsingin Sanomat skriver att antalet barn som föds i Finland har blivit så litet att det snart föds fler hundvalpar än barn.

Förra året föddes endast 47 577 barn i Finland, vilket är den lägsta siffran sedan nödåret 1868, skriver Helsingin Sanomat.

Enligt Finska Kennelklubben registrerades 45 748 hundar år 2018. Än så länge är alltså hundarna färre än antalet barn som föds, men man räknar inte med att alla hundvalpar registreras.

År 2008 registrerades 53 000 valpar, vilket är klart fler än antalet barn som föddes förra året. Antalet födda barn 2008 var 60 000.

Lättare att skaffa hund i alla livsskeden

Kristiina Tammisalo, forskare på Befolkningsförbundet, säger att fenomenet kan bero på att det är lättare att skaffa hundvalp än barn i de flesta stadierna i livet.

– När man skaffar en valp behöver man inte oroa sig för avbrott i arbetet och lönebortfall på grund av föräldraledighet. Man behöver inte ens ett parförhållande, säger Tammisalo till Helsingin Sanomat.

Tammisalo säger att man först kan visa på ett samband mellan antal födda barn och antalet hundvalpar när man har undersökt närmare vem som skaffar hund – barnfamiljer, de som är frivilligt barnlösa, ensamstående och så vidare.

I Finland finns ungefär 700 000 hundar. Liisa Suoninen, Finska Kennelklubbens kommunikationschef, säger till Helsingin Sanomat att hundar i dag är en viktig del av finländarnas vardag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning