HS: Skidförbundet hade epo på 1980-talet

Finlands skidförbund hade tillgång till epo-hormon i slutet av 1980-talet, före VM i Lahtis 1989. Det uppger Helsingin Sanomat, som hittat uppgifterna i ett mötesprotokoll som förvaras på Finlands idrottsmuseum.

HS uppger att epo nämnts på ett möte som en medicinsk kommitté inom Finlands olympiska kommitté höll den 17 augusti 1988. Preparatet ska ha använts på en kontrollgrupp för att utveckla ett test som kan avslöja bloddopning med epo.

Vem som ingick i kontrollgruppen och vem som fick epo framgår inte ur protokollet. Enligt HS var målet med projektet att epo-fuskare åker fast under skid-VM i Lahtis 1989. Så gick det inte. Enligt Finlands idrotts integritetscentrum (SUEK), som numera har huvudansvaret för antidopningsarbetet, gjordes de första dopningstesterna där epo gick att upptäcka först vid sommar-OS i Sydney år 2000. I Finland har tester för epo gjorts sedan 2003.

SUEK:s medicinska expert Olli J. Heinonen uppger för FNB att det tog lång tid att få fram ett användbart test för epo, eftersom det var viktigt att få det pålitligt.

Epo utökar produktionen av röda blodkroppar, vilket i sin tur stärker syreupptagningsförmågan.

Artikeln i Helsingin Sanomat är skriven av Erkki Vettenniemi, som släpper en bok om dopning i finländsk längdåkning på fredag.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03