HS: Skämtteckning censurerades på Facebook

Bild: Teemu Rajala

Också skämttecknaren Ville Rantas Facebook-konto spärrades, skriver Helsingin Sanomat.

Skämtteckningen med titeln Miesten rinki (ungefär Männens ring) publicerades ursprungligen i går i tidningen Demokraatti.

Teckningen är en kommentar till debatten kring sexualbrotten i Uleåborg.

"Vadå? Är det här inte en våldtäktsring?" "Nå nej, det här är en nationell kvinnoskyddsring". Ville Rantas teckning publicerades i tidningen Demokraatti. Bild: Skärmdump

I intervjun i Helsingin Sanomat säger skämttecknaren Ville Ranta att han var förberedd på att teckningen skulle väcka starka reaktioner eftersom temat var invandring. Att Facebook censurerade bilden och sedan spärrade hans konto kom däremot som en överraskning.

Enligt Facebook hade många användare anmält teckningen och uteslutningen motiverades med att Ville Ranta hade brutit mot gemenskapens regler.

Ville Ranta väckte också debatt då han för tretton år sedan publicerade en serie om Profeten Mohammed i kulturtidskriften Kaltio, skriver Helsingin Sanomat.

Ranta säger i intervjun att känsloladdade reaktioner på sociala medier har gjort det svårare att arbeta som skämttecknare och att särskilt teckningar kring temat invandring ofta följs av smutskastningskampanjer.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning