HS: SDP fortfarande klar etta i ny opinionsmätning

Centerns ordförande Annika Saarikko har lyckats höja partiets väljarstöd med en procentenhet de senaste två månaderna. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Centern går framåt med 0,5 procentenheter.

SDP är fortfarande Finlands populäraste parti med ett väljarstöd på 20,8 procent, enligt en ny enkät som Helsingin Sanomat har låtit göra. SDP har tappat endast 0,1 procentenheter sedan den senaste opinionsmätningen.

Väljarstödet för tvåan, Sannfinländarna, är oförändrat och landar på 19,9 procent. Enkäten registrerar också i övrigt små förskjutningar av partiernas popularitet i jämförelse med den förra opinionsmätningen.

Hela 16,5 procent skulle rösta på Samlingspartiet, vilket innebär att partiet går bakåt med 0,3 procentenheter. Samlingspartiets väljarstöd är nu lägre än valresultatet i senaste riksdagsval. Finlands fjärde största parti Centern går däremot framåt med 0,5 procentenheter och backas nu upp av 11,7 procent av väljarkåren.

Sanna Marins och SDP:s popularitet är fortfarande stark. SDP toppar den senaste opinionsmätningen med ett väljarstöd på 20,8 procent. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

De gröna håller ställningarna med ett väljarstöd på 11,1 procent medan Vänsterförbundet tappar 0,3 procentenheter och har en uppbackning på 7,5 procent. 4,4 procent av väljarna uppger att de skulle rösta på SFP. Kristdemokraterna och Rörelse Nu har ett väljarstöd på 3,7 respektive 2,2 procent.

Opinionsmätningen gjordes av Kantar TNS på uppdrag av HS. Sammanlagt 2 620 personer i åldern 18-79 intervjuades för enkäten i oktober och november. Felmarginalen är 2,1 procentenheter åt vardera hållet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning