HS: Sannfinländare och NMR-medlemmar deltog i samma marsch på terrordådets årsdag i Åbo

– Sannfinländarna deltar i tillställningar vars ändamål vi kan godkänna. Att minnas terrorattacken i Åbo är ett sådant ändamål, säger Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho till Helsingin Sanomat. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Representanter för Sannfinländarna gick tillsammans med den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens (NMR) medlemmar under ett minnestillfälle på årsdagen av terrordådet i Åbo, skriver Helsingin Sanomat. NMR var dock inte arrangör till evenemanget.

Den 18 augusti, ett år efter terrorattacken i Åbo centrum, ordnade rörelsen Kansallismielisten liittouma ett minnestillfälle vid Aura å i Åbo. Evenemanget hette 188-Kukkavirta och enligt arrangörerna var avsikten att hedra minnet av terrordådets offer. Enligt polisen hade 188-Kukkavirta ungefär 300 deltagare.

Bland evenemangets deltagare fanns både medlemmar av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som hade ordnat en demonstration i Åbo några timmar tidigare, och riksdagspartiet Sannfinländarna. Sannfinländaren Mauri Peltokangas som sitter i kommunfullmäktige i Kaustby höll ett tal under tillställningen. Enligt Helsingin Sanomat var också riksdagsledamot Kike Elomaa (Sannf) på plats men hon deltog inte i själva evenemanget.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger till HS att han inte ser några problem med att partiets medlemmar har deltagit i samma evenemang som NMR:s representanter. Han betonar att Sannfinländarna inte samarbetar eller upprätthåller kontakt med NMR.

–  Jag vet att en del sannfinländare var i Åbo för att hedra minnet av terrorattackens offer, och jag tycker det är ok, säger Halla-aho till HS.

–  Sannfinländarna deltar i tillställningar vars ändamål vi kan godkänna. Att minnas terrorattacken i Åbo är ett sådant ändamål.

Halla-aho har tidigare kritiserat Åbo stad för att staden inte arrangerade ett officiellt minnestillfälle på terrordådets årsdag.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03