HS: Sannfinländare och NMR-medlemmar deltog i samma marsch på terrordådets årsdag i Åbo

– Sannfinländarna deltar i tillställningar vars ändamål vi kan godkänna. Att minnas terrorattacken i Åbo är ett sådant ändamål, säger Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho till Helsingin Sanomat.Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Representanter för Sannfinländarna gick tillsammans med den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens (NMR) medlemmar under ett minnestillfälle på årsdagen av terrordådet i Åbo, skriver Helsingin Sanomat. NMR var dock inte arrangör till evenemanget.

Den 18 augusti, ett år efter terrorattacken i Åbo centrum, ordnade rörelsen Kansallismielisten liittouma ett minnestillfälle vid Aura å i Åbo. Evenemanget hette 188-Kukkavirta och enligt arrangörerna var avsikten att hedra minnet av terrordådets offer. Enligt polisen hade 188-Kukkavirta ungefär 300 deltagare.

Bland evenemangets deltagare fanns både medlemmar av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som hade ordnat en demonstration i Åbo några timmar tidigare, och riksdagspartiet Sannfinländarna. Sannfinländaren Mauri Peltokangas som sitter i kommunfullmäktige i Kaustby höll ett tal under tillställningen. Enligt Helsingin Sanomat var också riksdagsledamot Kike Elomaa (Sannf) på plats men hon deltog inte i själva evenemanget.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger till HS att han inte ser några problem med att partiets medlemmar har deltagit i samma evenemang som NMR:s representanter. Han betonar att Sannfinländarna inte samarbetar eller upprätthåller kontakt med NMR.

–  Jag vet att en del sannfinländare var i Åbo för att hedra minnet av terrorattackens offer, och jag tycker det är ok, säger Halla-aho till HS.

–  Sannfinländarna deltar i tillställningar vars ändamål vi kan godkänna. Att minnas terrorattacken i Åbo är ett sådant ändamål.

Halla-aho har tidigare kritiserat Åbo stad för att staden inte arrangerade ett officiellt minnestillfälle på terrordådets årsdag.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00