HS: S-gruppen har hållit sitt löfte om sänkta priser

Stockmann Delikatessen är numera i S-gruppens ägo. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

För ett år sedan meddelade S-gruppen att man kommer att sänka priset drastiskt på inhemska grönsaker. Helsingin Sanomat har tagit reda på om prissänkningen fortfarande gäller.

I januari i fjol sänktes gurkans pris med 41 procent, vilket ledde till att folk vallfärdade efter gurkor. Det ledde till gurkbrist och Närpesodlare berättade att butikerna sålde gurka med rejäl förlust.

Enligt en jämförelse som Helsingin Sanomat har gjort har priset på majoriteten av de grönsaker som berördes av sänkningen stigit under året. HS har jämfört priserna i Prisma i Sello i Esbo.

Det sammanlagda priset för de sjutton grönsakerna som berördes av prissänkningen var den 9 januari en euro dyrare än för ett år sedan, men en dag är bara riktingivande. Priset på grönsaker varierar snabbt beroende på skörden, efterfrågan och utbudet.

Priset på gurka och tomat var till och med lägre än i fjol efter prissänkningen. Det beror främst på att produktionsmängden och utbudet har ökat, men också på att tomaterna såldes till kampanjpris den dag då priserna jämfördes.

Trots att de flesta grönsaker har stigit lite i pris jämfört med i fjol har S-gruppen ändå hållit sitt löfte. Innan prissänkningen kostade de 17 grönsakerna hela fem euro mer än vad de gör i dag.

S-gruppen har tidigare kritiserats för att prissänkningar oftast gäller ohälsosam mat. Därför valde de att sänka priset också på inhemska grönsaker. Prissänkningen har lett till att S-butikerna sålde miljontals kilogram mer inhemska grönsaker än tidigare, vilket motsvarar en försäljningsökning på fyra procent.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning