HS: Ryssland övervägde att sälja Karelen till Finland 1991 - finländare fick inget veta

Mauno Koivisto fotograferad 1988. Bild: Leif Weckström/HBL-arkiv

Enligt den dåvarande ryska vice utrikesministern hölls diskussioner bakom stängda dörrar.

Ryssland har på allvar övervägt att sälja Karelen till Finland efter att Sovjetunionen löstes upp 1991. Det säger den dåvarande ryska vice utrikesministern Andrej Fjodorov till Helsingin Sanomat.

Fjodorov berättar att diskussionerna hölls hemliga för finländarna. I juli 1991 ska den nya ryska statsledningen ha tagit fram en lista på områden där extrema rörelser kunde komma att kräva autonomi och vars situation kunde behöva lösas internationellt. Karelen fanns på den listan och den ryska statsledningen ska ha varit orolig för karelsk nationalism.

Övriga områden på listan var Kurilerna, Pytalovo och Kaliningrad.

Kurilerna är en stor ögrupp mellan Kamtjatkahalvön i Ryssland och Hokkaido i Japan. Pytalovo har tidigare hört till Lettland.

Den ryska statsledningen hade också tankar om att ge Finland en del privilegier i Karelen för att utveckla områdets näringsliv.

– Många var emot det här, bland annat min far, säger han till tidningen.

Fjodorovs pappa Vladimir Fjodorov jobbade på sovjetiska ambassaden i Helsingfors 1967-1973.

Tom kassa

Senare under 1991 lade man märke till att det kollapsande Sovjets kassa var tom. Då räknade man ut ett försäljningspris för Karelen, 15 miljarder dollar.

Fjodorov har berättat om beräkningarna redan 2007, men då förmodade han att åtminstone Finlands president Mauno Koivisto och utrikesminister Paavo Väyrynen skulle ha känt till dem. Nu säger alltså Fjodorov att ryssarna inte berättade om dessa diskussioner för Finland.

– Jag var i Finland hösten 1991 och vi diskuterade säkert den här frågan. Men de här diskussionerna i Rysslands statsledning hölls bakom stängda dörrar, säger Fjodorov.

Enligt honom ska också den ryska statsledningen år 1994 beslutat att frågan om Karelen är avslutad.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning