HS: Rinne kräver skriftlig förklaring av Centern

Statsminister Antti Rinne (SDP) kräver att Centern förklarar sig. Foto: Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Centern meddelade i går att de inte har förtroende för statsminister Antti Rinne (SDP). Rinne kritiserar Centern för otydlighet och vill ha en förklaring, skriver Helsingin Sanomat.

Centerns partistyrelse möttes på måndagskvällen för att diskutera partiets inställning till regeringssamarbetet. Mötet tog slut kring klockan 19 och efter det meddelade Centerns partiordförande Katri Kulmuni att partiets förtroende för regeringens handlingskraft är svagt. Budskapet var att statsministern bör avgå.

Statsminister Antti Rinne (SDP) kräver att Centern förklarar sig skriftligt. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Efter att socialdemokraternas partistyrelsemöte avslutades senare på måndagskvällen, blev det klart att Antti Rinne inte tänkte avgå utan en fajt. Han konstaterade att Centerns kommunikation varit bristfällig.

I en intervju med Helsingin Sanomat meddelande han senare på kvällen att han kräver en skriftlig förklaring av Centern. Han vill veta exakt vad det är som gjort att partiet tappat förtroendet för honom.

Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Först efter att han fått ett skriftligt utlåtande kan han ta ställning till vad han ska göra.

Samtidigt rapporterar MTV att Rinne visste om Centerns misstroende redan på söndagen.

Interpellationen inlämnad av oppositionspartierna Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse Nu debatteras i riksdagen i dag, tisdag, klockan 14, om inget annat händer innan det.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning