HS: Riku Riski tackade nej till landslagets Qatarläger av etiska skäl

Riku Riski har spelat över 20 landskamper. Bild: Onni Ojala/SPT

HJK:s Riku Riski valde att stå över det pågående landslagslägret. Resan till Qatar gick emot hans etiska värderingar, skriver Helsingin Sanomat.

Fotbollslandslaget befinner sig i Qatar på läger just nu. Bollförbundets beslut att skicka laget dit har kritiserats.

Qatar – VM-värd om knappt fyra år – är ett land som konsekvent får hårda omdömen från människorättsorganisationer. Kritiken handlar bland annat om att gästarbetare lever under slavliknande förhållanden.

På grund av de här anledningarna meddelade HJK-spelaren Riku Riski att han tackar nej till lägret, rapporterar Helsingin Sanomat.

– Jag fick en kallelse och diskuterade sedan med lagledaren och förbundskaptenen. Skälet till beslutet var etiska värderingar. Enligt mig var det ett viktigt och klart beslut. De förstod, men var av annan åsikt, säger han till tidningen.

Förbundskaptenen Markku Kanerva säger till HS att han förstår Riskis beslut, men att lägret är en viktig del av landslagets förberedelser inför EM-kvalet som inleds i mars.

Finland spelar två landskamper under lägret. På tisdag möter man Sverige i Doha.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46