HS: Regeringen planerar att avveckla de flesta restriktioner senast i juli

Statsminister Sanna Marins (SDP) regering överlägger i kväll om planerna att avveckla coronarestriktionerna. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Reserestriktionerna kan bestå till årets slut.

Statsminister Sanna Marins (SDP) regering överlägger i kväll om planerna att avveckla coronarestriktionerna. Frågan har beretts av tjänstemän vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Enligt Helsingin Sanomats uppgifter saknas det fortfarande exakta tidsangivelser för när avvecklingen av restriktionerna ska ske. Planen ska presenteras på en presskonferens på torsdag efter att regeringen har berättat om sina avsikter för oppositionspartierna.

Den preliminära planen är att största delen av coronarestriktionerna ska ha avvecklats i juli, uppger HS. Före det ska restriktionerna i skolorna och offentliga tjänster som bibliotek ha avvecklats redan i maj. Planerna kan ändå stöta på patrull eftersom ingen med säkerhet kan förutspå hur smittläget utvecklar sig under sommaren.

Trots dessa planer kommer hälsovårdsmyndigheterna fortsättningsvis att hålla fast vid rekommendationerna om god handhygien och munskydd, skriver HS.

Enligt den prognos som Institutet för hälsa och välfärd har gjort ska så gott som alla vuxna finländare ha fått sin första dos coronavaccin senast i juli, förutsatt att det inte uppstår problem med distributionen av vaccinerna.

Restriktionerna ska avvecklas stegvis så att effekterna på smittläget kan utvärderas innan myndigheterna överväger nya lättnader. Uppluckringen av rekommendationerna för sammankomster kan ske redan i maj. Stora festivaler skulle enligt planen få grönt ljus först i augusti, skriver HS.

Reserestriktionerna kan däremot bestå till årets slut eftersom smittläget fortfarande är kritiskt på många håll i världen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning