HS: Presidentvalsflopp syns inte i stödet för SDP och C

Centerns och SDP kan andas ut, åtminstone tillfälligt. Katastrofresultatet för partiernas presidentvalskandidater syns inte den senaste gallupen som mäter finländarnas partipreferenser.

Opinionsmätningen gjordes för Helsingin Sanomats räkning då presidentvalskampanjen var som intensivast, i december och januari. Samlingspartiet är fortfarande största parti med ett stöd på 22 procent. SDP lyckades bevara sin andraplats med 19 procent och Centern gick med knapp marginal om De gröna som tredje största parti. Enligt gallupmätningen är stödet för Centern nu 15,6 procent, medan 15,5 procent stöder De gröna.

Vänsterförbundet är för stunden det femte populäraste parti med ett stöd på 8,8 procent, följda Sannfinländarna med 8,1 procent.

Stödet för SFP ligger på 4,4 procent medan 3,4 procent uppger sig stöda Kristdemokraterna.

Regeringspartiet Blå framtid som sitter på fem ministerposter och som i somras bröt sig ut ur Sannfinländarna, innehar jumboplatsen med 1,5 procents väljarstöd.

Undersökningen gjordes av Kantar TNS som per telefon intervjuade 2416 personer i Finland, Åland exkluderat.

Feldt-Ranta: Jag är inte nöjd

SDP:s andra vice ordförande, riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta, jublar inte över siffrorna.

– Inte kan vi vara nöjda så länge SDP ligger under 20 procent. Om vi vill ha ett maktskifte i det här landet måste SDP vara betydligt starkare än nu, säger Feldt-Ranta, som i likhet med resten av sitt partis ledning just har avslutat en tvådagars strategikonferens i Kyrkslätt där man förberedde sig inför landskapsvalet instundande höst, riksdagsvalet om ett drygt år och EU-valet strax därefter i juni nästa år.

Tidigare under dagen publicerade Ilta-Sanomat en opinionsundersökning över vilka politiker som finländarna helst vill se som nästa statsminister. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo ledde med 17 procent av de utfrågade och tvåa kom Li Andersson (VF) med 13 procent. SDP:s ordförande Antti Rinne kom först på femte plats med 8 procent av rösterna. Men Feldt-Ranta vill inte alls kommentera vad som kunde betecknas som SDP-ordförandens brist på lyskraft.

– Min roll som partiets vice ordförande är att tänka på hela laget och att SDP ska lägga den politiska agendan framöver, säger Feldt-Ranta.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03