HS: Posten planerar att sänka lönerna för 8 000 anställda

Bild: SPT-arkiv

Så många som 8 000 av Postens 22 000 anställda kan få sina löner sänkta, enligt uppgifter som Helsingin Sanomat tagit del av.

Statsminister Antti Rinne (SDP) säger till Helsingin Sanomat att regeringen är medveten om saken. Han vill inte ta ställning till hur de anställda kunde kompenseras för sämre arbetsvillkor, men slänger fram ett alternativ där de kunde få en finansiell engångsersättning. Rinne motiverar tanken med att man vidtagit liknande åtgärder i andra konflikter.

Hur stor summa det kunde vara fråga om vill han inte spekulera i, men HS har räknat ut att en engångsersättning lätt kan bli en dyr affär. Om 8 000 personer får en summa på femtusen euro, kostar det Posten och staten 40 miljoner.

Vid månadsskiftet varslade Finlands Post- och Logistikunion PAU om strejk på grund av Postens plan att överföra närmare 800 anställda som arbetar inom postsorteringen till ett annat kollektivavtal. Planen skulle ha medfört att de anställda förlorar upp till 30 procent av lönen.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning