HS: Polisens högsta ledning varnades tidigt om Aarnio

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Polisen högsta ledning och Helsingforspolisens ledning varnades redan för flera år sedan om kopplingar mellan Jari Aarnio och den undre världen, skriver Helsingin Sanomat på måndagen.

Enligt tidningen kom kontakten mellan Aarnio, som var chef för narkotikapolisen i Helsingfors, och gängledaren Keijo Vilhunen upp i samband med den första förundersökningen av narkotikapolisens verksamhet 2008. HS skriver att statsåklagaren och Ari-Pekka Koivisto, som ledde förundersökningen, varnade chefen för Helsingforspolisen om Aarnios kontakter både muntligt och skriftligt.

HS källa är ett beslut Koivisto fattade 2009. Beslutet har inte tidigare diskuterats i offentligheten. I texten konstaterade Koivisto att den preliminära utredningen avslöjat "alarmerande saker".

Till Helsingin Sanomat säger Koivisto att han personligen informerat Helsingfors dåvarande poliskommendör Jukka Riikonen om saken innan han skrev sitt beslut. Dessutom skickade han beslutet till Riikonen för kännedom. Beslutet skickades också till Inrikesministeriets polisavdelning och till Justitiekanslersämbetet.

När HS frågade Riikonen om saken säger han sig inte minnas att Koivisto skulle ha berättat något om kontakterna mellan Aarnio och Vilhunen eller att han skulle ha sett något skriftligt beslut om frågan.

Inte heller dåvarande polisöverdirektören Mikko Paatero eller nuvarande Centralkriminalpolischefen Robin Lardot, som då var en del av polisens högsta ledning, minns att de skulle ha fått någon dylik information.

Ledningen för Helsingforspolisen ville inte kommentera uppgifterna på måndagen.

– De som leder Helsingforspolisen nu befann sig inte då på poster där de skulle ha fått sådan här information, säger kommunikationschefen Juha Hakola till FNB i ett e-postmeddelande.

Vilhunen är tidigare ledare för brottsligan United Brotherhood. I december dömdes han till tio års fängelse som Aarnios kumpan. Domen föll för bland annat grova narkotikabrott.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning