HS: Polis som krävde tonåring på pengar fick sparken

Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Helsingforspolisen har sagt upp en äldre konstapel som upprepade gånger bett medborgare betala ersättningar för påstådda brott. Konstapelns uppförande skadar förtroendet för hela kåren, säger både arbetsgivaren och Helsingfors tingsrätt.

Härvan som ledde till att den äldre konstapeln nu sades upp inleddes i maj 2017. Då laddade en 14-årig pojke upp en video på Youtube. 14-åringen hade inte filmat händelserna själv, men laddade upp en video där en polispatrull avlägsnar en ung man från Centralstationen i Helsingfors. Videon gavs en rubrik som kallade polisens handling rasistisk.

Båda poliserna i patrullen gick att identifiera på filmen och den ena av dem krävde snart en förundersökning för att reda ut om uppladdningen kunde ses som grov ärekränkning. Förundersökningen lades ändå ner på grund av att personen som laddat upp videon inte fyllt 15.

Den äldre konstapeln nöjde sig inte med detta, utan ringde upp 14-åringens familj och bad om ett möte en fredagskväll i det redan låsta polishuset i Böle. Varken barnskyddet eller andra sociala myndigheter fanns på plats – det gjorde däremot de båda poliserna i patrullen. Enligt familjen krävdes den på pengar, medan poliskonstapeln senare i tingsrätten hävdade att det var familjen som kontaktat honom i ärendet.

Tingsrätten i Helsingfors trodde mer på familjens berättelse än på poliskonstapelns och dömde därför i somras den äldre konstapeln för brott mot tjänsteplikt. Han dömdes till 40 dagsböter och fick betala 1 360 euro. Rätten konstaterade samtidigt att konstapelns handlande skadat förtroendet för poliskåren.

Nu rapporterar Helsingin Sanomat, som följt processen under en längre tid, att poliskonstapeln sagts upp från sin tjänst i Helsingfors med motiveringen att han är olämplig för sitt uppdrag. Enligt HS hade samma konstapel redan tidigare straffats för likartade handlingar av både Egentliga Tavastlands tingsrätt och sin arbetsgivare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning