HS: Översättaren Tarja Roinila död i trafikolycka

Tarja Roinila tog emot statspriset i litteratur 2010. Bild: Sari Gustafsson/Lehtikuva-arkiv

Översättaren Tarja Roinila dog tragiskt i en trafikolycka i Helsingfors på tisdagen, skriver Helsingin Sanomat.

Teos-förlagets vd Nina Paavolainen bekräftar uppgiften för tidningen. Enligt Paavolainen var Roinila en briljant översättare och utmärkt läsare. Därmed har den finska litteraturen förlorat en ovärderlig skatt.

Roinila var född 1964 och utmärkte sig bland annat genom översättningar av den österrikiska författaren Thomas Bernhard. Hon fick statspriset i litteratur 2010.

Roinila omkom då hon cyklade och blev påkörd av en lastbil i Hertonäs vid 16-tiden på tisdagen. Polisen utreder olyckan.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning