HS: Över hälften av finländarna säger nej till obligatorisk studentsvenska

Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Majoriteten av finländarna ogillar regeringens planer att göra det andra inhemska språket obligatoriskt i studentskrivningarna, enligt en gallup som Helsingin Sanomat låtit göra.

61 procent av de som svarat på enkäten är emot planerna att införa det andra inhemska språket som obligatoriskt i studentskrivningarna, rapporterar Helsingin Sanomat. Av dem var 41 procent helt av motsatt åsikt i påståendet att språket ska återinföras som obligatoriskt.

Omkring en tredjedel stödde regeringens planer. 12 procent var helt av samma åsikt och 19 procent delvis av samma åsikt.

Sett till partitillhörighet är det Sannfinländarnas anhängare som är mest negativa. Över 70 procent ogillar idén att göra det andra inhemska obligatoriskt. Den allra positivaste attityden fanns bland Centerns och SDP:s anhängare. Av dem som svarat på enkäten fanns emellertid inte tillräckligt med SFP:s väljare för att vara statistiskt tillförlitligt.

1 133 personer svarade på enkäten, som gjordes i Gallup Kanavas internetpanel mellan den 14 och 20 juni. Felmarginalen är omkring 2,9 procentenheter åt vardera riktningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning