HS: Nordeakunder kräver ersättning för nätfiske

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Personer som har drabbats av kriminellas nätfiske kräver för första gången ersättningar av sin bank, skriver Helsingin Sanomat.

Ett par som har förlorat nästan 5 000 euro kräver i Helsingfors tingsrätt ersättningar av Nordea. Fallet kommer troligen att behandlas i början av nästa år.

Helsingin Sanomat skriver att paret utsattes för nätfisket i fjol somras. En äldre kvinna hamnade då på en falsk webbplats som såg ut som nätbanken. Där frågades efter bland annat användarnamn, lösenord och telefonnummer.

Kvinnan säger att hon endast gav sitt användarnamn. Nordea hävdar att hon också avslöjade sitt lösenord och telefonnummer. Nordea säger att brottslingarna diskuterade med kvinnan per telefon för att få de uppgifter som behövdes för att ändra kundprofilen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning