HS: Nokia flyttar utvecklingen av 5G till Uleåborg

Nokias vd Rajeev Suri säger till HS att han är stolt över Nokias insatser i Finland och framför allt i Uleåborg. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Nokia ska utveckla ny 5G–teknik i Uleåborg, bekräftar Tommi Uitto, chef för Nokias datanätverk för Helsingin Sanomat.

För några år sedan skedde utvecklandet i Shanghai i Kina. Men Nokia har i år anställt 350 arbetstagare i Finland framför allt för att utveckla företagets styrprocesser och programmeringen av dem. De flesta nyrekryteringar har gjorts i Uleåborg.

Nokia fortsätter nu rekrytera personer i Uleåborgstrakten, säger Tommi Uitto till HS. Orsaken är att det för tillfället finns många nyutexaminerade ingenjörer i Finland.

Nokias vd Rajeev Suri säger till HS att han är stolt över Nokias insatser i Finland och framför allt i Uleåborg. Enligt HS har Nokias arbete med att utveckla ny teknik för 5G–nätverk varit oklar. Det har bland annat berott på ledarskapet och att lanserandet av 5G–nätverket har skjutits upp.

Uleåborg stad reserverade ett industriområde på omkring tio hektar för Nokia i oktober. Nokias planer är att bygga nya lokaler på området som bättre anpassar sig till ändamålet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning