Mordförsöken i Kampen är en ny form av brottslighet som varit vanlig i andra nordiska länder

Bild: Maria Muilu/Lehtikuva

Helsingforspolisen öppnar upp den nya formen av brottslighet som skjutningen i Kampen verkar representera.

En 32-årig man sköt mot tre andra män som han kände sedan förr under ett intermezzo i Kampen för en vecka sedan. Mannen misstänks för tre mordförsök.

Fallets utredningsledare, kommissarie Jukka Larkio sa redan förra veckan att skjutningen verkar vara en ny typ av brott, som hittills inte förekommit i Finland. Däremot ska brottsformen vara vanlig i Sverige, Norge och Danmark.

Läs också: 32-åringen bar olovlig pistol - häktades misstänkt för skottlossningen i Kampen

Kriminalöverinspektör Jonna Turunen vid Helsingforspolisen öppnar på ett allmänt plan upp den nya brottsformen.

– Det är fråga om spänningar och uppgörelser mellan olika utländska släkter eller grupper som kan ha att göra med utpressning, heders- eller revirfrågor och våld.

Enligt Turunen är det i Finland också ovanligt att den här typen av våldsbrott sker på en allmän plats där utomstående kan komma till skada.

– Som tur är händer det ändå sällan.

Turunen påpekar att den nya formen av brottslighet kräver beredskap och handlingsförmåga av polisen.

– Polisen har bra beredskap och det är viktigt att göra förebyggande arbete när det gäller allvarlig brottslighet som annars inte skulle komma till polisens kännedom. Polisen bör aktivt följa med och ingripa i nya brottsfenomen.

Läs också: Två personer skadades i skottlossningen i centrala Helsingfors

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning