HS: Majoriteten anser att Sipiläs regering klarat sig dåligt eller ganska dåligt

Enligt undersökningen av TNS Kantari är finländarna ändå en aning mer nöjda med både regeringen och oppositionen jämfört med tidigare. Bild: SPT/Ari Sundberg

Trots kritiken är man ändå mera nöjd både med regeringen och oppositionen jämfört med tidigare, visar en färsk undersökning, skriver Helsingin Sanomat.

Majoriteten av finländarna, 54 procent, anser att Juha Sipiläs (C) regering har skött sina uppgifter dåligt eller tämligen dåligt, skriver Helsingin Sanomat.

Enligt en dryg tredjedel, 35 procent, har Sipiläs regering klarat sig bra eller åtminstone tämligen bra.

Andelen är i klass med stödet för regeringen, som enligt den färskaste undersökningen av HS ligger på 34,3 procent.

Uppgifterna framgår av en opinionsundersökning av TNS Kantari som gjorts 8–4 februari 2019.

Oppositionen har ändå enligt finländarna klarat sig ännu sämre än regeringen. Bara fem procent bedömer att oppositionen klarat sitt uppdrag bra, medan 25 procent bedömer att oppositionen klarat sig ganska bra.

17 procent anser att oppositionen har lyckats dåligt med att presentera alternativ till regeringens politik. 38 procent anser att oppositionen har handlat tämligen dåligt.

Enligt undersökningen av TNS Kantari är finländarna ändå en aning mer nöjda med både regeringen och oppositionen jämfört med tidigare.

Majoriteten av de som stöder oppositionen är missnöjda med regeringen. Av socialdemokraterna förhåller sig 83 procent, av Vänsterförbundet 80 procent, av De gröna 73 procent och av Sannfinländarna 71 procent negativt till regeringens åtgärder.

TNS Kantar har intervjuat 1 295 personer i åldern 15–74 så att de frågor som handlade om röstning besvarades av fullvuxna. Felmarginalen är 2,7 procentenheter åt båda hållen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning