Skandal gror inom SDP: Lindtman försökte styra talen i riksdagen

Ordföranden för SDP:s riksdagsgrupp Antti Lindtman och talmannen Maria Lohela (Sannf). Arkivbild. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Ordföranden för SDP:s riksdagsgrupp, Antti Lindtman, har gjort upp listor på vilka av Socialdemokraternas ledamöter som ska tala i riksdagen, men talmannen Maria Lohela (Sannf) läste inte listorna.

Helsingin Sanomat skrev om saken på fredagen och att listor verkligen förekommit bekräftades av talmannen Maria Lohela. Hon uppgav ändå för FNB att listorna aldrig använts.

– Jag har kastat dem i soptunnan utan att läsa dem, för mitt jobb som talman styrs inte av den socialdemokratiska riksdagsruppen eller någon annan riksdagsgrupp. Så har det inte varit och så kommer det inte att bli heller, säger Lohela till FNB.

Lindtman leder Socialdemokraternas riksdagsgrupp. Lohela uppger sig ha förstått att Lindtmans listor godkänts av gruppen innan de lämnats in.

– Jag har hela tiden tänkt att det är deras sätt att jobba. Grupperna jobbar på olika sätt, säger Lohela.

Hon räknar med att diskutera saken med Lindtman inom kort. Lindtman uppger för Yle att han inte varit ute efter att begränsa vem som får tala i riksdagen.

– Det har varit frågan om att informera talmannen om varje ledamot som känner till ärendet som behandlas, säger Lindtman till Yle.

Helsingin Sanomat uppger ändå att det förekommit förundran inom SDP:s riksdagsgrupp över hur ordet fördelats i riksdagen.

– Helt otroligt. Det har förekommit rykten om detta sedan i våras, men nu erkändes det för oss inför gruppmötet, sade en anonym SDP-ledamot till tidningen.

SDP håller pressskonferens om ärendet med start klockan 15.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03