HS: Landskapens upplåning kan bli dyr om staten inte kan garantera lånen

Enligt Kommunernas garanticentral är det oklart om det är juridiskt möjligt för staten att garantera de nya landskapens medelsanskaffning. Bild: Pixabay

Juridiska oklarheter i statliga lånegarantier åt de nya landskapen kan kosta staten 80-400 miljoner euro per år, bedömer Kommunernas garanticentral enligt Helsingin Sanomat.

Vård- och landskapsreformen kan leda till att de nya landskapens upplåning blir dyrare än de nuvarande kommunernas, rapporterar Helsingin Sanomat på onsdagen.

I en intervju för tidningen säger Heikki Niemeläinen, vd för Kommunernas garanticentral, att det är oklart om landskapen kan få statsgarantier för sin medelsanskaffning.

Om lagen inte tillåter att staten garanterar landskapens lån kommer upplåningen sannolikt att bli betydligt dyrare än den är för kommunerna. Enligt beräkningar från Kommunernas garanticentral blir landskapsreformens tilläggskostnader för staten i så fall 80-400 miljoner euro per år.

Kommunernas garanticentral uppmärksammade Finansministeriet på de juridiska oklarheterna i statliga lånegarantier åt landskapen redan för två år sedan, men frågan har inte tagits i beaktande i beredningen av landskapsreformen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning