HS: Kulturminister Terho är framför allt oroad för det finska språket

Kulturminister Sampo Terho i riksdagen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Engelskan hotar de båda nationalspråkens status enligt Finska språknämnden. Kulturminister Sampo Terho (Blå) oroar sig främst över finskan och vill ha ett språkpolitiskt program.

Finska språknämnden vid Institutet för de inhemska språken oroar sig över nationalspråkens ställning och vill ha en språkpolitisk plan så fort som möjligt. Kulturminister Sampo Terho (Blå) lovar att ta upp frågan med sina ministerkollegor, rapporterar Helsingin Sanomat.

Terho anser att vårt språk är en viktig del av vår finska identitet. Lika oroad är han ändå inte över det andra nationalspråket svenska.

– Som en gammal fennoman och tidigare ordförande för Finskhetsförbundet är jag orolig över finska språket och dess ställning. Men det är klart att båda nationalspråkens grundlagsstadgade ställning ska försvaras, säger Terho till Helsingin Sanomat.

Enligt språknämnden är finskan och svenskan inte akut utrotningshotade språk men det finns en risk för att deras status i samhället försämras i takt med att engelskan vinner mark i till exempel arbetslivet, vetenskapen och undervisningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning