HS: Kritisk slutrapport sågar vårdreformen – gömdes undan inför valet

Många saker gick fel i beredningen av vård- och landskapsreformen visar en pågående utredning. Bild: SPT/Ari Sundberg

Avtalet som skulle ge Centern landskap och Samlingspartiet valfrihet i vården var en viktig orsak till att vård- och landskapsreformen inte blev färdig, skriver Helsingin Sanomat.

En osedvanligt stark politisk styrning, en orealistisk tidtabell och konstant skiftande målsättningar bidrog till att regeringens stora vård- och landskapsreform aldrig blev färdig.

Det skriver Helsingin Sanomat med hänvisning till ett utkast till slutrapport om reformarbetet som tidningen fått tag på. Rapporten är beställd av statsrådets kansli och innehåller den samlade erfarenheten hos cirka 800 tjänstemän som på olika sätt arbetat med reformen vid ministerierna och ute i landskapen.

Rapporten visar bland annat att Centerns och Samlingspartiets avtal från 2015 om att bilda landskap och införa valfrihet i vården var faktorer som kraftigt bidrog till problemen med tidtabellen.

Den politiska styrningen kritiseras bland annat för att den politiska ledningens bild av reformen som helhet var otydlig. Det ledde till oklara, skiftande och stundtals kaotiska ställningstaganden beträffande grundläggande saker i reformarbetet, konstaterar rapporten enligt Helsingin Sanomat.

Den strama tidtabellen som hela tiden ändrades hade en starkt negativ inverkan på kvaliteten på arbetet, och påtryckningarna från utomstående aktörer bidrog till att försvåra arbetet.

Enligt vissa tjänstemän som intervjuats skulle en bred parlamentarisk beredning varit det vettigaste sättet att föra vidare reformen, andra anser att man aldrig borde ha gett sig in på en reform av denna storleksordning.

Rapporten skulle ursprungligen publiceras i mars men understatssekreterare Päivi Nerg, som var projektledare för reformen, beslöt att vänta med publiceringen till efter riksdagsvalet. Hon säger till Helsingin Sanomat att det beror på att nedkörningen av reformen behövde prioriteras.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning