Kommendören använde glåpord mot reservister – nu krävs huvudstaben på utredning

Åtalet mot de två högt uppsatta flygvapenofficerarna beror på den ena officerens verbala attacker mot reservister vid en övning, skriver Helsingin Sanomat. Försvarsministeriet har bett huvudstaben redogöra för hur man utrett händelserna.

Det var de verbala attackerna som tidigare kommendören för Karelens flygflottilj, överste Markus Päiviö, gjorde sig skyldig till under en övning med reservister i september 2017 i Enare som ledde till att riksåklagarämbetet i tisdags meddelade att man väckt åtal mot såväl Päiviö som flygvapnets kommendör, generalmajor Sampo Eskelinen. Det skriver Helsingin Sanomat på torsdagen.

Markus Päiviö. Bild: Ilmavoimat

Enligt uppgifter som Helsingin Sanomat fått har Päiviö under övningen använt invektiv och nedsättande skällsord om flera personer som var närvarande vid flygvapnets stuga i Lemmenjoki där övningen genomfördes. Närvarande vid tillfället fanns såväl reservister som stamanställd personal från flygflottiljen.

Sampo Eskelinen. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Åtalet gäller för Päiviös del missbruk av förmansställning, tjänstgöringsbrott och ärekränkning. Eskelinen åtalas för tjänstgöringsbrott eller alternativt för tjänstgöringsbrott av oaktsamhet.

Helsingin Sanomat poängterar att det handlar om verbala tillmälen, inte om våld, sexuellt antastande eller annan fysisk verksamhet.

Eskelinens åtal bygger på misstanken om att han underlåtit att se till att förundersökning för de misstänkta brotten görs utan dröjsmål.

Försvarsministeriet har bett huvudstaben redogöra för hur händelserna utretts inom försvaret. Också försvarsmaktens kommendör Jarmo Lindbergs roll i att föra saken vidare utan dröjsmål är nu under lupp. Försvaret har en vecka på sig att komma med en redogörelse över händelserna och hur de utretts.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) diskuterade saken med president Sauli Niinistö på torsdagen. Enligt ministern anser också presidenten att det är viktigt att få en helhetsbild av situationen.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39