HS: Klädesaffärerna har förlorat hundratals miljoner euro under coronakrisen

Den finska klädes- och skobranschen har tappat över 420 miljoner euro av sin försäljning på grund av coronakrisen. Bild: Pixabay/SPT

Coronakrisen har drabbat klädeshandeln hårt. Till exempel bolagen H&M och Inditex har under årets sex första månader förlorat hälften av sin försäljning. Det totala bortfallet är 420 miljoner euro, skriver Helsingin Sanomat.

Allt fler klädes- och skoaffärer tvingas permittera sina anställda. Coronakrisen och vårens restriktioner av rörelsefriheten har drivit kunderna på flykten

Enligt branschorganisationen Mode och idrottshandel har försäljningen inte återhämtat sig i klädesaffärerna, trots att restriktionerna av rörelsefriheten har luckrats upp. Frånvaron av turister har också påverkat försäljningen negativt.

Försäljningen i klädes-, idrotts-, och skoaffärerna har sjunkit med 23 procent under de två första kvartalen i jämförelse med fjolårets siffror, vilket har berövat branschen på 420 miljoner euro, skriver HS.

Trots att kommersen med kläder på nätet växte med cirka 200 procent i juni har den digitala uppgången inte uppvägt nedgången i branschen i övrigt.

– Osäkerheten kring den egna utkomsten är gift för modemarknaden, säger vd Velimatti Kankaanpää på branschorganisationen Mode och idrottshandel i en intervju för Helsingin Sanomat.

Cirka 70 procent av företagen i textil- och modebranschen har permitterat eller har planer på att permittera sina anställda, uppger branschorganisationen Finlands textil och mode.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning