HS-journalist drar polisen inför rätta för husrannsakan i samband med Tikkakoskiläckan

Centralkriminalpolisen utreder om Helsingin Sanomat gjorde sig skyldig till röjande av statshemlighet när de publicerade artikeln om Signalunderrättelsecentret. Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Journalisten som utsattes för polisens husrannsakan efter en artikel med hemligstämplad information för ärendet till domstol.

Laura Halminen, journalist på Helsingin Sanomat, anser att det inte fanns lagliga grunder för polisens husrannsakan. Det rapporterar nyhetsbyrån STT.

Advokat Kai Kotiranta representerar både Halminen och Helsingin Sanomat i fallet. Han anser att det överlag är problematiskt att beslagta journalisters utrustning i en västerländsk demokrati, särskilt i det här fallet eftersom det inte fanns några rättsliga grunder för att agera på det här sättet.

Husrannsakan genomfördes dagen efter att Helsingin Sanomat publicerade den omdebatterade artikeln om Signalunderrättelsecentret, den så kallade Tikkakoskiläckan.

Under det fyra timmar långa polisbesöket beslagtogs en dator, telefoner och andra arbetsredskap.

Händelseförloppet började när Halminen försökte förstöra en hårddisk med hammare i syfte att förstärka källskyddet. Det förorsakade rökutveckling och därför ringde Halminen ringde brandkåren, som anlände tillsammans med en polispatrull. Polisen kallade på förstärkning när de fick veta vem Halminen var.

Centralkriminalpolisen utreder för tillfället om Helsingin Sanomat gjorde sig skyldig till röjande av statshemlighet. Enligt tidningen fanns det inget material om artikeln eller den hemligstämplade informationen på den beslagtagna datorn.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03