HS: Inget nappar för juryn i tävlingen om Elielplatsen

Ett av tävlingsbidragen, som hette Eliel. Bild: Elielinaukion kehitys

Enligt tidningen Helsingin Sanomat har inget förslag vunnit hela juryns gunst i arkitekttävlingen om Elielplatsen – men resultatet ska offentliggöras först nästa vecka.

– I alla förslag fanns utrymme för förbättringar, enligt juryn. Särskilt volymen på byggandet har varit en fråga som dryftats, säger arkitekten Vesa Olkkola, vd för bolaget som ska utveckla Elielplatsen invid järnvägsstationen i centrala Helsingfors, till HS.

Biträdande borgmästaren Anni Sinnemäki (Gröna) hänvisar till att man tänkt offentliggöra juryns ståndpunkt först nästa vecka – alltså i praktiken först efter kommunalvalet. Sinnemäki är De Grönas borgmästarkandidat.

Hon säger ändå att man i en andra omgång kommer att vilja se förnyelse bland förslagen, och särskilt en lite mindre volym på projekten.

Så här såg förslagen ut.

Planerna har väckt mycket debatt också bland stadsborna. Även där handlar det om hur massivt det ska byggas på den platsen, om det ska byggas. Den maximala storleken i tävlingen var 40 000 kvadratmeter, vilket är nära det gamla posthusets massa.

Debatten om Elielplatsen har gått het även på HBL:s sidor. Arkitekter har i en pamflett kritiserat staden för att planera alltför massiva nybyggen på de kulturhistoriskt viktiga platserna. På stadens kommentarssidor för invånarna har planerna gett upphov till tusentals kommentarer.

Läs mer: Staden tillbakavisar kritiken

Tapani Ritamäkis Impuls: "Ajournera arkitekttävlingen om Elielplatsen med 10-15 år!"

Insändare: "Varför inte uppföra en park och ett stort växthus bakom jugendbyggnaden Vltava i Helsingfors?"

Insändare: "Finns Elielplatsen till för människorna eller kapitalet?"

Nicolas von Kraemers kolumn: "Helsingfors stadsplan är modernistisk vandalism"

Det här området var föremål för planeringstävlingen. Bild: HBL

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning