HS: Helsingfors är Finlands otryggaste storstad – Esbo än en gång tryggast

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Enligt polisens gatutrygghetsindex är Helsingfors landets minst trygga storstad, rapporterar Helsingin Sanomat. Grannstaden Esbo är däremot än en gång tryggast. Men Finlands trygghetsnivå har nått de högsta siffrorna sedan millennieskiftet.

Gatutrygghetsindexet påverkas av antalet fall av misshandel, stöld, vandalism och rattfylleri i relation till invånarantalet. Allvarliga brott väger tyngre.

– Indexet är inte det bästa sättet att mäta säkerhet, men för tillfället finns det inget bättre. Om man tog med nya brottsformer, skulle resultaten inte kunna jämföras med tidigare år, säger Polisstyrelsens överinspektör Marko Savolainen till Helsingin Sanomat.

Sexualbrott och personbrott, såsom knivdådet i Åbo, syns inte i statistiken.

Enligt indexet är tryggheten lägst i Helsingfors, Vanda och Jyväskylä. Esbo, Uleåborg och Björneborg toppar däremot trygghetslistan.

– Det finns inget klart centrum i Esbo dit restauranger koncentreras. Därför förekommer där färre brott, säger Savolainen till HS.

Esbobor och folk från andra delar av landet åker ofta till Helsingfors för att fira och dricka alkohol. Det kan delvis förklara huvudstadens dåliga resultat.

– På Helsingfors offentliga platser rör sig mer människor än i andra finländska städer. Då inträffar också fler brott, säger överkommissarie Seppo Kujala på Helsingforspolisen till HS.

Sedan 2011 har tryggheten ändå förbättras på en nationell nivå. I år har indexet nått de högsta siffrorna på hela 2000-talet.

– Finland är tryggt i en internationell jämförelse. Trots det kan här inträffa otrevliga saker, säger Kujala till HS.

En orsak till förbättringen är färre polisanmälda brott. Dessutom har polisen satsat på att förebygga våldsbrott i städerna.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54