HS: Helsingfors är Finlands otryggaste storstad – Esbo än en gång tryggast

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Enligt polisens gatutrygghetsindex är Helsingfors landets minst trygga storstad, rapporterar Helsingin Sanomat. Grannstaden Esbo är däremot än en gång tryggast. Men Finlands trygghetsnivå har nått de högsta siffrorna sedan millennieskiftet.

Gatutrygghetsindexet påverkas av antalet fall av misshandel, stöld, vandalism och rattfylleri i relation till invånarantalet. Allvarliga brott väger tyngre.

– Indexet är inte det bästa sättet att mäta säkerhet, men för tillfället finns det inget bättre. Om man tog med nya brottsformer, skulle resultaten inte kunna jämföras med tidigare år, säger Polisstyrelsens överinspektör Marko Savolainen till Helsingin Sanomat.

Sexualbrott och personbrott, såsom knivdådet i Åbo, syns inte i statistiken.

Enligt indexet är tryggheten lägst i Helsingfors, Vanda och Jyväskylä. Esbo, Uleåborg och Björneborg toppar däremot trygghetslistan.

– Det finns inget klart centrum i Esbo dit restauranger koncentreras. Därför förekommer där färre brott, säger Savolainen till HS.

Esbobor och folk från andra delar av landet åker ofta till Helsingfors för att fira och dricka alkohol. Det kan delvis förklara huvudstadens dåliga resultat.

– På Helsingfors offentliga platser rör sig mer människor än i andra finländska städer. Då inträffar också fler brott, säger överkommissarie Seppo Kujala på Helsingforspolisen till HS.

Sedan 2011 har tryggheten ändå förbättras på en nationell nivå. I år har indexet nått de högsta siffrorna på hela 2000-talet.

– Finland är tryggt i en internationell jämförelse. Trots det kan här inträffa otrevliga saker, säger Kujala till HS.

En orsak till förbättringen är färre polisanmälda brott. Dessutom har polisen satsat på att förebygga våldsbrott i städerna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning